В ковид годината продажбите в сектора растат с 11%. Приходите

...
В ковид годината продажбите в сектора растат с 11%. Приходите
Коментари Харесай

Топ 30 на веригите за бързооборотни стоки: Всички купуват храни и напитки

В коронавирус годината продажбите в бранша порастват с 11%. Приходите на веригите супер- и хипермаркети се усилват, а на магазините, които разчитат на туристи и пасажери, понижават. За пръв път онлайн търговец е измежду огромните 30 при бързооборотните артикули.
Пандемичната 2020 година е била релативно добра година за тридесетте най-големи търговеца на храни и питиета в България като цяло. Приходите им от продажби на бързооборотни артикули нарастват с 11% по отношение на миналата година до 6.4 милиарда лв.. Общите им доходи от продажби понижават с 9.8% до 9.58 милиарда лв.. Ако обаче от топ 30 се извадят двете вериги бензиностанции, чиито продажби идват от горива, се оказва, че при търговците, фокусирани върху храните и напитките, се следи растеж 5%. През предходната година просто горивата бяха доста евтини и се търсиха едва, а и продажбите в кафенетата и заведенията за хранене, които бяха затваряни и ограничавани поради COVID-19, разумно се свиват.

Не при всички търговци обаче картината е розова. В три сегмента има спад, подбуден най-много от ограниченията против пандемията и резултатите от тях. Намаляват приходите на веригите, лимитирани в морските курорти, на търговците с акцизни артикули, които залагат на оживени местоположения като летища, метростанции, молове. Свиват се и продажбите на храни във към този момент упоменатите вериги бензиностанции, които са подвластни от подвижността на хората.

Петте типичен вериги отпред на класацията на търговците на бързооборотни артикули на " Регал " в действителност са на първите пет места и в ранглистата на ритейлърите от всички браншове в " Капитал 100 ". От общите продажби там 63% са генерирани от осем вериги хипер- и супермаркети.
Класацията " Регал 100 " е специфичен план на " Капитал ", който подрежда най-големите търговци на дребно в България и дава взор върху развиването им през миналата година. Освен главната ранглиста на в идващите седмици в и на страниците на " Капитал " ще откриете и няколко секторни разреза - топ 30 търговци за храни и питиета, топ 20 търговци на битова техника, топ 10 на веригите аптеки и топ 10 на търговците на козметика, топ 40 търговци на артикули за дома и топ 50 търговци на облекло и обувки. За първи път тази година в плана е включена и специфична ранглиста на.
За пръв път е-тейлър в топ 30
Капитал - брой 44
Безспорният рекордьор по растеж на приходите през 2020 година в топ 30 е онлайн супермаркетът eBag. Той е първият е-търговец в топ 30 на бързооборотните артикули до момента. Влиза в класацията едвам на петата година от съществуването си. Това е пробив, въпреки позицията му да е 28-а, а приходите му да са едвам 0.44% от общите в класацията.

В пандемичната година оборотът от бързооборотни артикули на " Кънвиниънс ", сдружението зад eBag, нараства трикратно - от 6.9 млн. лв. на 28.3 млн. лв.. Компанията към момента е на загуба, само че тя леко се свива - от 1.96 млн. лв. за 2019 година на 1.7 млн. лв. за 2020 година За предходната година чиновниците са увеличени 2.5 пъти, като в края й те са 246.

Първоначално еBag потегли като сътрудник на веригата " Фантастико ", само че от 2018 година се отдели и работи независимо. Отвори личен логистичен склад и след това го разшири. Поднови софтуера си. Увеличи автомобилния си парк с коли на лизинг. Междувременно непрестанно разширяваше портфолиото си - включително и с фермерски артикули. Първо доставяше единствено в София. После добави Перник, а от година работи и в Пловдив. През 2022 година възнамерява да стъпи на Черноморието, като за задачата ще отвори склад и във Варна. Амбициозната цел е да удвоява приходите си през всяка година през идващите няколко.

Развитието на eBag се финансира с дялови участия. Основателят Иван Александров е мажоритарен притежател. Миноритарни дялове имат и фондовете Eleven, HR Capital, MFG Invest, както и сътрудникът му Ивайло Караманолев. През юни 2020 година и чешкият онлайн магазин Rohlik влага първо 500 хиляди евро, а през март тази година и още толкоз. С това делът му в eBag доближи 7.63%. Акциите на чешкия сътрудник са и с право на вероятно следващо придобиване на компанията.

По оценки на еBag делът им от онлайн пазара на хранителни артикули в България е 70%. Това значи, че в обозримо бъдеще е малко евентуално е-тейлърите в класацията да станат два.
Рекордьор по растеж на приходите през 2020 година в топ 30 е онлайн супермаркетът eBag, учреден от Иван Александров. В пандемичната година оборотът нараства трикратно – до 28 млн. лв. Фотограф: Анелия Николова
Добра година за класическите хипер- и супермаркети
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Градове 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Вечерни вести 3 Места
Годината е била сполучлива за класическите вериги хипер- и супермаркети ненапълно и с помощта на това, че множеството от тях развиха и онлайн продажби. Национално показаните търговски вериги са с растеж съвсем колкото междинния за топ 30, а софийските търговци леко го надвишават.

Търговските вериги в Южна България се открояват с растеж в продажбите на артикули два пъти над междинния, а тези в Северна България - с растеж два пъти под междинния. Добре се показват и веригите за продажба на месо, които в топ 30 са две - една в Северна и една в Южна България. Стабилност при национално показаните вериги

Големите национално показани търговски вериги в страната остават Kaufland, Lidl, BILLA, Metro, Т-Market. Заедно петте компании генерират 71% от общите продажби на артикули в топ 30. Делът им по отношение на предходната година е с по-малко от процентен пункт нагоре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР