В Копривщица започнаха официалните чествания по повод 146 години от

...
В Копривщица започнаха официалните чествания по повод 146 години от
Коментари Харесай

Радев от Копривщица: Високо вдигнатата глава струва скъпо

В Копривщица започнаха формалните празнувания във връзка 146 години от Априлското въстание.

Президентът и висш главнокомандващ Румен Радев одобри почетния строй, след което произнесе тържествено слово.

Копривщица знае, че високо вдигнатата глава коства скъпо и че само с изправен тил човек вижда ясно и може да върви напред, съобщи в тържественото си слово президентът Румен Радев.

" Патриотизмът на априлци, саможертвен и образован, е пример за всяка ера. Особено през днешния ден. Тук зората на българската независимост изгря. Вечна памет на героите ", съобщи президентът по време на церемонията.

" Поколения копривщенци въздигаха къщи, църкви и учебни заведения за знамение и приказ, само че и се пазеше непокорният български дух ", сподели още Радев.

Окрилен от своя нравствен и културен напредък, градът ви подари на България огнените водачи на Априлската епопея Тодор Каблешков и Георги Бенковски. Примерът за нас, поколенията, остава. Защото непреходният и немилостив съд на времето сподели, че това са нашите светли апостоли на които съдът на времето дефинира великолепие и популярност. Това е въстание на осъзнатата всеотдайност в името на свободата, на лудите глави, трансформирали се в непреходното ентусиазъм на нова България. Нито едно потомство българи не се отхвърли от тези мъченици на свободата. Без тяхната кървава следа нямаше да можем да изкачим историческата висина, водеща към Шипченския връх. Примерът им остава в сърцата на хората, продължи Радев.

" След Априлското въстание не остават монументи на военни победи, а клади и костници. Това е въстание на осъзнатата всеотдайност в името на свободата, на лудите глави, трансформирали се в непреходното ентусиазъм на нова България. Те оставиха след себе си онази кървава следа, без която нямаше да можем да изкачим съдбоносната историческа висина, водеща към заветния Шипченски връх. Оттогава ни разделят век и половина, няколко войни, възходи и произшествия, както и несбъднати идеали, само че образецът за поколенията остава ", сподели още Румен Радев.

" Нека в никакъв случай не забравяме тези мощни и неподправени българи, тъй като патриотизмът им, саможертвен и образован, е пример, изключително през днешния ден. " Вечна памет на героите от април 1876 година Да живее България! ", приключи словото си президентът.

По мотив годишнината на площад „ 20 април “ в града се състоя тържествена проверка-заря, а президентът одобри почетния строй. На отбелязването участваха началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, народни представители, представители на локалната власт и жители.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР