В концесията за велосипеди в София водещ елемент е рекламата.

...
В концесията за велосипеди в София водещ елемент е рекламата.
Коментари Харесай

Милка Христова: В концесията за велосипеди в София водещ елемент е рекламата

В концесията за колела в София водещ детайл е рекламата. Велосипедите са смокиновият лист, който прикрива същинската цел - „ тлъстото дробче " - рекламни площи в идеалния център. Това съобщи заместник-председателят на СОС Милка Христова. На днешната сесия общинските съветници от „ Българска социалистическа партия за България " не поддържаха концесията за ръководство и поддържане на система за отдаване чартърен на колела и рекламни детайли.

„ Не тъй като сме срещу потреблението на колела и развиването на социална велосипедна мрежа. Ние сме срещу метода, по който се прави опит тази мрежа да се осъществя ", изясни Христова и добави, че задачата не е тя да се развие в необятен мащаб и да бъде ефикасна, а е напълно друга и е много транспарантна.

По думите й видимо всичко наподобява доста добре, тъй като няма софиянец, който не би подкрепил концепцията за различно напредване в града, което да замества използването на леките коли. Според плана софиянци ще получат 400 велосипеда ситуирани на 33 стоянки в идеалния център, които могат да се употребяват гратис в границите на първите 30 мин., през които, вносителите настояват, че може да се стигне на всички места. Следващия час цената е 1.60 лева

Според Христова обаче разположението на велостоянките е единствено в центъра на града по централните булеварди и метростанции на тях - бул. „ Мария - Луиза ", бул. „ Патриарх Евтимий ", ул. „ Раковски " бул. „ В. Левски ", бул. „ Цар Освободител ", бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви " - т.е. улици, по които с дребни изключение няма построени велоалеи и велосипедите би трябвало да се движат на правилото „ споделено пространство ", т.е. по пътното платно, дружно с останалите МПС. „ При настоящия трафик, можете са си визиите по какъв начин ще се подсигурява сигурността на велосипедистите ", означи Милка Христова. В тази връзка тя напомни, че Столична община към този момент има горчив опит със „ споделеното напредване " на трамвая и пешеходците, което беше планувано по ул. „ Граф Игнатиев " и до какво докара това - нужда от в допълнение монтиране на ограничители „ перки " и разнообразни модели колчета.

Общинският консултант от Българска социалистическа партия смята, че огромен пропуск е да няма нито една велостоянка, която да е в „ Студентски град ", „ Младост " или „ Люлин ".

„ За обезпечаването и поддържането на 400-те велосипеда, Столична община ще даде на концесионера опция да разположи и отдава чартърен 150 рекламни детайла, ситуирани в централната градска част на най-атрактивните места. Няма нито един рекламен детайл, който да е в някоя от другите елементи на столицата ", посочи Христова.

Тя означи, че концесионерът би трябвало да вложи в концесията към 1,150 млн. лева, както и да заплати за 8-те години концесионна такса в общ размер на 850 хиляди евро. „ Икономическият разбор обаче демонстрира, че плануваните доходи от рекламните детайли са мощно занижени, до момента в който разноските по поддръжката на велосипедите са повишени. Това води до съществено понижаване размера на таксата, която би трябвало да заплаща концесионерът ", безапелационна е Милка Христова.

По думите на заместник-председателя СОС огромен минус на концесията е и събитието, че тя е за 8 години, само че в този период не се планува съществено разширение на велосипедната система. В плана е заложено вероятно построяването единствено на още 5 велостоянки с общо 60 велосипеда и то още веднъж единствено в центъра на града.

„ Пределно ясно е, че 400 - 460 велосипеда за 8 години са извънредно незадоволителни за мащабите на столицата. Ето за какво използването им няма да се трансформира в сериозна опция на леките коли. И нещо по-важно - живущите в кварталите няма да могат да се възползват от тази система ", уверена е Христова.

Сериозен проблем, съгласно нея, е и фактът, че в контракта за концесията не са заложени и планувани задоволително клаузи гарантиращи, че концесията в частта си за велосипедите фактически ще работи дейно. „ В контракта липсват, каквито и да е условия по отношение на интензитета за прилагане на велосипедите. Липсва отговор при колко наемания на колела ще се одобри, че концесията се извършва ", сподели Милка Христова и добави, че с оферти план на контракт не може да се управлява осъществяването на контракта в частта за прилагане на велосипедите. „ Това е необяснимо, тъй като главната цел на концесията е да се реализиран допустимо най-високи равнища на прилагане на велосипедите ", означи тя.

Христова сложи въпроса въобще нужна и преференциална ли е стопански тази концесия за софиянци и има ли опция велосипедната система да се осъществя по различен метод. Общинските съветници от Българска социалистическа партия смятат, че има такива опция. Проектът може да се осъществя от Столична община посредством европейски планове или от общинското сдружение " Център за градска подвижност " ЕАД, което като отдава рекламните площи, да събира нужните доходи за поддържане на системата от колела.

„ Нужно е единствено едно - най-сетне Столична община да влезе в ролята си на собственик на града ", съобщи Милка Христова.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР