В контекста на войната в Украйна, решенията и действията на

...
В контекста на войната в Украйна, решенията и действията на
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Решенията и действията на съюзниците от Алианса да бъдат бързи и базирани на договореното на срещата на върха в Мадрид

В подтекста на войната в Украйна, решенията и дейностите на съдружниците от Алианса би трябвало да бъдат бързи и основани на контрактуваното на срещата на върха в Мадрид “.

Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов на постоянната среща на министрите на защитата на страните-членки на НАТО в Брюксел. Той употребява опцията да благодари на Италия като рамкова страна на многонационалната бойна група, развърната в България, както и към останалите страни, които към този момент са дали принос – Съединени американски щати, Република Северна Македония, Черна гора, Турция, Албания и Гърция.

По време на форума беше извършена работна вечеря с присъединяване на министъра на защитата на Украйна, отдадена на напъните за прекъсване на съветската експанзия и поддръжката за Украйна. Министрите на защитата разискаха съгласуване на дейностите по осъществяване на плановете по Всеобхватния пакет за подкрепяне на Украйна, който се обрисува като главен механизъм на Алианса за оказване на всестранна отбранителна поддръжка за Украйна. Министър Стоянов уточни, че сме обезпокоени от изострянето на спора и осъди заканите на Москва за потребление на нуклеарно оръжие. Той подчертава върху правилото на НАТО за взаимност и означи нуждата от усилване на устойчивостта против съветските хибридни действия, в това число дезинформация, кибер офанзиви, както и против потреблението на енергийните доставки като „ оръжие “.

Министър Димитър Стоянов подчертава върху значимостта на Всеобхватния пакет за подкрепяне на Украйна. „ Като водеща страна по Доверителния фонд на НАТО за здравна рехабилитация на украински военнослужещи, ние продължаваме и сме подготвени да изпълняваме тази роля “, уточни министърът на защитата.

С присъединяване на министрите на защитата на Финландия и Швеция бяха дискутирани възпиращият и защитителен капацитет на Алианса и последствията от войната за европейската и трансатлантическа сигурност. Беше разискван напредъкът по осъществяването на новия модел на силите на НАТО, който ще укрепи и модернизира структурата на военния капацитет на Алианса. Предмет на полемики бяха и бъдещите политически инструкции за задачите и целите на идващия цикъл по отбранително обмисляне.

Форумът приключи със съвещание, на което бяха разисквани задачите и интервенциите на НАТО. „ Ангажиментът на НАТО и Европейски Съюз в Западните Балкани е стратегически фактор за сигурната среда, политически прогрес и икономическо развиване “, уточни министър Стоянов. Той заявява, че България ще резервира приноса си към интервенциите в Косово и Босна и Херцеговина. Страната ни регистрира смисъла на задачата на НАТО в Ирак и постигнатото досега равнище на подкрепяне на институциите за сигурност в страната.

Непосредствено преди началото на срещата, на 12 октомври, министърът на защитата взе участие в инициираната от Съединени американски щати среща на Контактната група за Украйна (UDCG), чиято съществена цел е създаване на по-системен метод в съгласуване на предоставяната помощ на Украйна.

В рамките на форума министър Стоянов се включи в деветата неофициална среща на страните, участващи в самодейността „ Концепция за рамкова страна “, ръководена от Германия. Беше утвърден шести отчет за напредъка по реализирането на Концепцията.

Министърът на защитата взе участие и в Церемония по сключване на Писмо за желание за включване в самодейност на Федерална Република Германия за развиване на отбранителни качества „ Щит на европейското небе “ (European Sky Shield Initiative (ESSI).

Утре Димитър Стоянов ще взе участие в среща на министрите на защитата във формат „ Букурещ -9 “ (Б-9), на която е поканен и секретарят по защита на Съединени американски щати.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР