В контекста на непрекъснатите усилия за интеграция на България и

...
В контекста на непрекъснатите усилия за интеграция на България и
Коментари Харесай

Джамбазки постави въпроси относно членството на България и Румъния в Шенген

В подтекста на непрекъснатите старания за интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки насочи значими въпроси към Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия. Той търси изясненост по отношение на изискванията и уговорките, свързани с приемането на двете страни в Шенген по въздух и вода , както беше оповестено на 30 декември 2023 година.

Основната точка на полемика е анексът към съответното съглашение , включващ взаимно изказване на Австрия, Румъния и България. В него са обрисувани уговорките за увеличение на граничните служители на реда, усилване на наличието на чиновници на ФРОНТЕКС и обезпечаване на финансова поддръжка за отбрана на външните граници на Европейски Съюз. Въпреки че тези условия са най-вече позитивни, противоречив остава задължението за безоговоречното приемане назад на мигранти, което съгласно Джамбазки повдига въпроси по отношение на едностранните условия на Австрия за усъвършенстване на нейната миграционна обстановка .

Джамбазки акцентира, че в случай че тези условия са правно обвързващи, българските жители имат право да знаят детайлностите и последствията от тяхното осъществяване. Основната му цел е да разбере дали уговорките, поети от българското държавно управление, са неизбежно изискване за пълноправното участие в Шенген или дали страната е жертва на двоен стандарт.

Този въпрос е изключително важен в подтекста на по-широките старания за заслужено и равнопоставено отнасяне на всички членове на Европейския съюз . Джамбазки акцентира нуждата от бистрота и отговорност от страна на европейските институции и упорства за съответни отговори, които биха могли да разяснят позицията на България и Румъния по отношение на тяхното бъдеще в Шенгенското пространство.

Отговорите на тези въпроси ще имат доста въздействие освен на миграционната политика на Европейски Съюз , само че и на общите старания за интеграция и взаимност сред държавите-членки. Те ще допринесат за разбирането на динамичността на взаимоотношенията в Европейски Съюз и ще подчертаят значимостта на спазването на общите правила и задължения за всички страни, стремящи се към пълноправно участие в Шенген.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР