В Конституцията на България са извършени общо 6 промени, една

...
В Конституцията на България са извършени общо 6 промени, една
Коментари Харесай

Политическият сблъсък Радев - Денков заради промените в Конституцията

В Конституцията на България са осъществени общо 6 промени, една от които е отчасти оповестена за осъществена отвън пълномощията на нормално Народно заседание и оттова – противоконституционна. Първата корекция е от септември 2003 година При нея са направени промени в правосъдната система, повишен е обсегът на депутатския имунитет. Втората корекция е от 2005 година и е поради контракта за присъединение на България към Европейския съюз. Третата, от март 2006 г, вкарва понижаване на депутатския имунитет за закононарушения от общ темперамент. Засилена е ролята на прокуратурата. Въвежда се институцията на омбудсмана - четвъртата корекция от 2007 година

Предвижда отчетност на висшите съдилища пред Народното събрание. Тогава се основава и инспекторатът към Висшия правосъден съвет. Петата корекция от 2015 година дефинира структурата на Висшия правосъден съвет, както и пълномощия на Висшия адвокатски съвет. Намаления обсег на правосъдната промяна тогава става причина тогавашният правосъден министър Христо Иванов да подаде оставка. Може ли и днешните ремонти да бъдат оповестени за противоконституционни?

Всичко това провокира ново напрежение сред " Дондуков ” 1 и " Дондуков ” 2. Без да дава безапелационен отговор, президентът Румен Радев загатна, че ще сезира Конституционния съд за измененията в главния закон. А министър председателят Николай Денков отговори, че е президентът е " заинтригувано лице ” и по тази причина не може да бъде справедлив за служебните кабинети.

Пред паметника на Капитан Димитър Списаревски, президентът изясни по какъв начин счита да работи с измененията в Конституцията. По закон в тази ситуация той няма право да им наложи несъгласие, както е с останалите законодателни решения на Народното събрание.

" За опита с Конституцията българите ще заплащат тежка цена. И като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг ”, разясни Радев.

Основнатакритика на президента е, че с измененията в главния закон ръководещите целят въздействие.

" Гласуваните промени няма да решат огромните проблеми на правораздаването и да подсигуряват правдивост за българските жители, с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите като демократична, правова и суверенна страна ”, твърди президентът.

Премиерът Денков зае позиция в поддръжка на конституционните промени. С аргумента, че последните няколко служебни кабинета са се занимавали с политика, а не с образуване на предварителни избори.

" Всякакви спекулации, че се прави нещо против съответен човек, нямат никакво съображение. Единственото, което мога да кажа в това отношение, е, че явно президента е заинтригувано лице в тази обстановка и няма по какъв начин да чакаме той обективно да прави оценка какво е решено във връзка с служебните държавни управления.

Другата линия на разделяне е опцията хора с двойно поданство да стават депутати.

" С допускането на непознато поданство в ръководството на страната, те демонстрират, че съществуването на двойни стандарти и на преданост към България - не са проблем ”, счита Радев.

" Текстовете бяха гласувани с Венецианската комисия, с Европейската комисия. Свързани са с оферти по отчета за върховенството на правото от Европейската комисия. Така че всевъзможни спекулации, че видите ли това са някакви решения, които стеснен кръг хора в България са ги взели –изобщо не подхожда на действителността ”, разяснява Денков., представен от Нова тв.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР