В коментар в Le Monde бившият социалистически премиер на Франция

...
В коментар в Le Monde бившият социалистически премиер на Франция
Коментари Харесай

Лионел Жоспен: Изолиране на Путин и интензивна дипломация с Китай

В коментар в Le Monde някогашният социалистически министър председател на Франция Лионел Жоспен прикани за заобикаляне " доколкото е допустимо " на съветската цензура върху войната в Украйна, с цел да се ускори разпространяването на " точна информация " и да се разгърне " интензивна дипломатическа активност ", изключително с Китай.

" Изправени пред неоправданата и безотговорна експанзия, осъществена против Украйна от Владимир Путин , управляващите на страната ни взеха решение по отношение на позицията на Франция, след консултация с нашите европейски сътрудници и нашия американски съдружник. Одобрявам определеното отношение ", разяснява той.

По думите му претендентите за Елисейския замък са заели позиция по отношение на националния интерес на Франция. " Подобно на други европейски персони, някогашният министър-председател Франсоа Фийон се отхвърли от функционалностите, които е приел напълно безгрижно в огромна съветска компания. Надявам се, че някогашният немски канцлер Герхард Шрьодер, с който работих, когато и двамата управлявахме, от своя страна ще се откаже - жест, който ще има мощно алегорично значение. Защото съм уверен, че изолацията на Владимир Путин е един от ключовете за позитивен излаз от настоящия доста сериозен спор . Тази изолираност работи и в интернационален проект ", счита Жоспен.

" Решението на Владимир Путин да нападне Украйна е голословно. " По думите му " Украйна не заплашваше Русия, нямаше нито желание, нито средства. Тя искаше да живее като свободна, демократична и суверенна нация ", споделя Лионел Жоспен.

" Човек може да се пита за метода, по който се организира разширението на НАТО към Източна Европа. Въпреки това страните, които в миналото са били под руско владичество, са търсили посредством присъединението не толкоз възмездие, колкото отбрана " добавя някогашният френски министър председател.

НАТО, съгласно него, няма никакви обидни планове против Русия , което Владимир Путин знае чудесно. " Що се отнася до Украйна, която искаше да се причисли към Севрноатлантическия алианс, тя към момента беше надалеч от опцията да стане член. От друга страна, тази велика страна се беше трансформирала в народна власт директно до границите на Русия, което, наподобява, беше прекалено много за Путин ", добавя Жоспен.

Той акцентира, че Путин прибягва до анормална изразителност: съгласно него водачите, свободно определени от украинците, са " неонацисти " и правят " геноцид " на лична територия. " Агресията против Украйна е неправилен акт . Тя вреди на един народ, задушава нация, подценява интернационалното право, визира стабилността на Европа и заплашва мира надалеч оттатък територията, която е наранена в този момент. Това поражда съществено безпокойствие в света. Тя (агресията-бел.ред.) е непоносима ", показва Лионел Жоспен.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР