В класацията за най-големи любители на храната на първо място

...
В класацията за най-големи любители на храната на първо място
Коментари Харесай

Испанците - най-големите чревоугодници

В класацията за най-големи фенове на храната преди всичко неизбежно стои Франция. Или най-малко по този начин считат французите. Те си похапват с безгранично наслаждение и все пак резервират линията си. Причина за това се крие в обичайна им кухня и метод на хранене. Те са оценени даже от ЮНЕСКО - френската кухня е включена в листата с нематериалното завещание на планетата.

Във Франция храната се приема по-сериозно от всеки различен аспект в живота, с изключение може би на виното. Тя е домът на пастета, франзели, масло, миризливите сирена, кроасаните и още доста други. Всичко това изцяло заслужено дава съображение на французите да считат, че са най-големите чревоугодници. Някои даже настояват, че те са измислили думата.

И в действителност, когато се замислим за това коя е най-хубавата туристическа дестинация за феновете на храни в света, Франция е първото, което ни идва на разум. Има обаче и други нации, които влизат в класацията за чревоугодници.

Сред останалите места в класацията справедливо стои Италия. Това е страната с най-хубавите макаронени произведения, сушени меса, сирене пармезан и несъмнено - пици.

Друг вид е да заложите на Япония - нацията, която процъфтява с помощта на високото качество и щателна подготовка на храната за всяко ядене. Или може би Тайланд или Виетнам, Сингапур или Перу – всяка една от тях би била добър избор за феновете на храната.

 Испанско вино

Но всички изброени дотук даже не се приближават до най-хубавото място за чревоугодниците в международен мащаб. Докато в съвсем всеки град в света може да откриете италиански, френски и японски заведения за хранене, то с цел да се докоснете до кулинарния лукс на тази страна, би трябвало да я посетите. Става въпрос за Испания.

Испания е мястото, където всеки се грижи за храната, само че никой не подвига прекалено много звук към това. Това е домът на паелята, само че даже тя не е най-предпочитания деликатес.

Пет от най-хубавите 20 ресторанта в света са в Испания, в това число номер едно - El Celler де Can Roca. За съпоставяне, Франция е показана от 2, а Италия – единствено от 1 ресторант.

Испанците несъмнено схващат от храна и във всеки от регионите на страната могат да се опитат разнообразни деликатеси. На масата на всеки традиционалист неизбежно участват зехтинът, чесънът, ароматните подправки, и най-много - виното. Това я трансформира в една от здравословните кухни в света. Широко приложение в испанската кулинария намират и подправките шафран, розмарин, майорана, мускатно орехче и др.

Испанските шунка и кашкавал са пословично вкусни. На изключително боготворене в страната се радва хлябът, натрит с чесън, залят с масло и поднесен с домати. Сред ястията, трансформирали се във визитка на Андалусия и Валенсия, е студената доматена чорба гаспачо, поднесена с прясно изпечени хлебчета.

 Испанска чорба

В северните елементи на Испания феновете на морските изкушения могат да открият невероятни рибни блюда. От този район произлиза популярното ядене от риба [треска] пил-пил. Тайната в приготвянето му се крие в свежестта на изходните артикули.

За Испанската кухня може да се приказва доста. Най-добре е обаче да се опита. Веднъж докоснете ли се до нея, ще помните този досег до края на живота си.

И напълно разумно, предлагаме ви да опитате няколко изкушения от обичайната испанска кухня:

- Гаспачо по култивиран с чеснови филийки;

- Испанска студена чорба салморехо;

- Свинско филе в Мадейра;

- Испанска картофена салата;

- Пиле по андалуски.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР