В Кипър стотици ипотекирани имоти излизат на търг. От днес

...
В Кипър стотици ипотекирани имоти излизат на търг. От днес
Коментари Харесай

В Кипър: банките наводняват пазара с ипотекирани имоти

В Кипър стотици ипотекирани парцели излизат на търг. От през днешния ден банките в страната стартират да изпращат писма за идната процедура до длъжниците си, които не погасяват взетите заеми, откакто на 31 януари изтече последният тримесечен мораториум, гласуван от Народното събрание, за възбрана на продажбите. Това оповестява БНР.

Първите обявени от банките търгове се чака да се проведат в средата на март, 45 дни след изпращането на писмата.

Прогнозите са, че продажбите могат да достигнат около 100-200 месечно, тъй като финансовите институции ще бъдат изправени пред огромен масив от парцели, свързани с проблематично кредитиране.

Те са се натрупали, защото процесът бе замразен от година и половина.

Действалото до края на януари решение на парламента бе петото поред удължаване на възбраната за продажби на заложени като обезпечение имоти, с аргумента за затруднената платежоспособност на длъжниците поради пандемичната и енергийната рецесии.

Мораториумът защитаваше главно жилище на стойност до 350 000 евро, пространства на компании с годишен оборот до 750 000 евро и имоти земя на стойност до 100 000 евро.

Функционирането на ефикасна нормативна рамка за ръководство на необслужваните заеми и за продажба на ипотекираните по тях парцели бе едно от основните условия на Европейската комисия по проекта на Кипър за възобновяване и резистентност.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР