В Киев премиерите на България Николай Денков и Украйна –

...
В Киев премиерите на България Николай Денков и Украйна –
Коментари Харесай

„Терем“ най-после с меморандум с Украйна

В Киев министър председателите на България Николай Денков и Украйна – Денис Шмигал подписаха заявление по основни тематики от двустранното съдействие и разискаха стратегически въпроси за общата сигурност и поддръжката за Украйна.

Меморандум за съдействие беше подписан и сред държавното сдружение „ Терем ” и Украинската компания за военнозащитна продукция.

„ Искам да изкажа голямото си почитание към работата и промените, които държавното управление Ви прави в изискванията на ужасяваща война, ” обърна се акад. Денков към Денис Шмигал. И увери, че в името на украинския народ, на мира в Европа, на сигурността на самата България и с цел да спечелва интернационалният ред, страната ни ще поддържа Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.

„ Подкрепяме подхванатите от Европейски Съюз стъпки за увеличение на натиска върху Русия, с цел да се ограничи способността ѝ да води война. И ще продължим работата взаимно с други страни за основаването на интернационален механизъм за компенсиране на жертвите на съветската експанзия, ” съобщи акад. Денков.

Украинският министър председател Шмигал посочи, че през днешния ден Украйна и България са създали още една крачка за задълбочаване на партньорските си взаимоотношения.

„ Ще се борим дружно против съветската експанзия. България има лидерска позиция в използване на Формулата за мир, в частност в областите на екологията, енергетика, продоволствията и възобновяване, ” съобщи Денис Шмигал.

Министерствата на правораздаването на България и Украйна имат подготвеност за интензивно съдействие и в подтекста на основаната интернационална Коалиция за подкрепяне на завръщането на украински деца, нелегално депортирани и принудително преместени в Русия.

Страната ни остава интензивно ангажирана с Формулата за мир на Украйна, като съпредседател в осъществяването на точка 8 „ Екологична сигурност “ и участник в точки 2 „ Продоволствена сигурност “, 3 „ Енергийна сигурност “ и 7 „ Възстановяване на справедливостта “.

България ще поддържа Украйна и по пътя на нейната бъдеща интеграция в Европейски Съюз и НАТО и има подготвеност да показа своя опит и експертиза по преговорния развой с Европейския съюз и в реализирането на нужните промени при подготовката за участие в Алианса.

Двете страни не престават и съдействието си за възобновяване на сигурността в Черноморския район.

София ще е хазаин на Втората конференция за Черноморската сигурност на Международната Кримска платформа, която ще се организира през април 2024 г.

България и Украйна ще продължат и взаимните си старания за гарантиране на световната продоволствена сигурност и обезпечаването на директни коридори за експорт на украински селскостопански артикули.

В диалога сред Денков и Шмигал акцент беше подложен и върху военно-техническо съдействие, задълбочаването на връзките в енергийния бранш и реализирането на двустранни планове и начинания в региона на опазването на околната среда.

„ Оставаме ангажирани с процесите на възобновяване на Украйна и съпричастни с  усилията на Вашето държавно управление и на целия украинския народ ”, съобщи в умозаключение министър-председателят Николай Денков.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР