В катастрофата с македонския автобус, прекосявал България на път за

...
В катастрофата с македонския автобус, прекосявал България на път за
Коментари Харесай

Още едно дете е загинало в катастрофата на македонския автобус. Жертвите са общо 45

В злополуката с македонския рейс, прекосявал България на път за Скопие, е починало още едно дете, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. По-рано управляващите смятаха, че измежду жертвите има 12 деца, само че в този момент се оказва, че те са 13.

В нощта сред понеделник и вторник рейс, пренасящ туристи сред Истанбул и Скопие, и изгоря за минути на автомагистрала „ Струма “, като лиши живота на десетки. Инцидентът докара до оповестяване на народен печал в България и в Северна Македония.

От понеделник до петък данните за броя на жертвите претърпяха няколко корекции. Първоначално българските управляващи оповестиха за 46 починали, след това за 45, в четвъртък - за 44, а в петък Борислав Сарафов посочи, че умрелите са 45.

Броят на оживелите непроменяемо оставаше 7. Такъв е и сега.

Последното тяло на умрял е било намерено след нов обстоен оглед на изгорялото транспортно средство. Оказало се е, че тленните остатъци са на дете. Подробности не се оповестяват.

По формален лист в рейса е имало 52 пасажери. Седемте оживели се лекуват в "Пирогов ".

Версиите, по които проверяващите работят, в началото бяха две – човешка неточност или техническа нередовност, довела до злополуката. В четвъртък прокурорите оповестиха, че водещата версия е, подкрепена от неприятна пътна маркировка, неприятна организация на придвижване и неприятна сигнализация на автомагистралата.

Има подозрения, че мантинела в региона на злополуката е съдействала за случая. Става дума за ограждение, което отделя пътното платно от паркинг за отмора. Отбивката и в тъмното водачът може и да не разбере, че съществува ограден паркинг, а да одобри пространството за трето платно на автомагистралата.

Разследващите обясниха, че рейсът се е блъснал в тази дясна мантинела, оттова се е блъснал в лявата и е останал заклещен в пространството сред двете ограждения, отделящи пътуващите от насрещното придвижване.

Всички са починали от задушаване, настояват проверяващите. Оцелелите са излезли през прозорците, защото достъп до вратите не е имало.

Според Борислав Сарафов мантинелата, ограждаща паркинга, е била рискова. Засега се допуска, че огънят е тръгнал поради искри, подбудени от конфликта на рейса със счупеното ограждение. След това са се запалили горивото и маслата от рейса.

Върховната административна прокуратура е разпоредила на районното министерство и на организацията за пътна сигурност да се извърши незабавна инспекция на маркировката и пътните знаци по автомагистралите, скоростните и пътищата от първи клас. Ако има данни за закононарушение, ще бъде формирано друго дело.
Знацит
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР