В кампус Гео Милев“ на Българската академия на науките /БАН/

...
В кампус Гео Милев“ на Българската академия на науките /БАН/
Коментари Харесай

В кампус „Гео Милев“ на БАН ще бъде направена първа копка на лабораторен комплекс

В кампус „ Гео Милев “ на Българската академия на науките /БАН/ ще бъде направена първа копка на лабораторен комплекс , оповестиха от институцията. Събитието ще се организира в 13:00 часа на следващия ден със специфична гала. 

Кампусът се намира на територията на БАН-IV-ти километър. Той е част от Центъра за върхови достижения по мехатроника и чисти технологии . Това е най-големият по потенциал и централизация на научния капацитет център с бюджет от близо 70 милиона лв. , който ще бъде основан до края на 2023 година по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “.

Структурата на кампусa съставлява обединяване от 12 научни звена на Българска академия на науките , в което активността на учените е фокусирана върху каталитични и сорбционни технологии в енергетиката, превоза и опазването на околната среда, основаване на нови функционални материали посредством екосъобразни технологии, технологии за превръщане и предпазване на чиста сила, технологии за приемане, филтриране и предпазване на водород, технологии за включване на отпадъчни артикули и материали от производства в други производства.

Основната цел на провежданите проучвания в комплекса е реализиране на върхови научни достижения, което ще способства за повишение конкурентоспособността на българската промишленост във значими софтуерни области като механика, електроника, системи за ръководство, електромобилност и надлежно за един по-бърз преход към зелена, енергоефективна и кръгова стопанска система.

Въпреки че ремонтът на постройката, където ще бъдат ситуирани огромна част от плануваните за кампус „ Гео Милев “ лаборатории, следва, за тях към този момент е доставено в обособените институти на Българска академия на науките – сътрудници по плана „ Национален център за върхови достижения по мехатроника и чисти технологии “ високотехнологично съоръжение от международно известни производители . В 14-те настоящи лаборатории се организира интензивна изследователска работа и получените резултати през 2022 година са показани в 55 изявления в реномирани интернационалните списания.

Изграждането на модерната профилирана инфраструктура на Лабораторния комплекс в кампус „ Гео Милев “ ще разреши да се оформи един център както по чисти технологии, по този начин и по мехатроника , в който да се организират проучвания на европейско и международно равнище, да се приготвят млади откриватели в предпочитаните научни области на Националната стратегия за развиване „ България 30 “ , да се подкрепя бизнесът с новаторски решения и да се заздрави връзката наука-бизнес.

Церемонията Първа копка на Лабораторния комплекс в кампус „ Гео Милев “ ще бъде открита от акад. Юлиан Ревалски – ръководител на Българска академия на науките в наличието на формалните посетители Атанас Пеканов – длъжностен заместител министър-председател по ръководство на европейските средства, проф. Сашо Пенов – длъжностен министър на образованието и науката, Агнес Монфре – шеф отдел в Групово дело „ Регионална и селищна политика “, Европейска комисия, Елизабет Киркорова – специалист в Групово дело „ Регионална и селищна политика “, Европейска комисия, Иван Попов – зам. изпълнителен шеф на ИА „ Програма за обучение “ и Георги Илиев – кмет на регион „ Слатина “, оповестиха още от Българска академия на науките.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР