В кампанията преди местни избори се говори повече за кандидатите

...
В кампанията преди местни избори се говори повече за кандидатите
Коментари Харесай

Защо е важно да гласуваме за общински съвет и как става това?

В акцията преди локални избори се приказва повече за претендентите за кметове. Ключов обаче е вотът за членове на Общинския съвет. Това е груповият политически орган на ръководство на общината.

Кметът и екипът му най-често са реализатори на решенията на съвета. Често го назоваваме " локален парламент ", а и част от работата му прилича тази на Народното събрание. Само че взима решения за развиването на общината.

В Общинския съвет са показани политическите сили и самостоятелните претенденти, които вземат участие в изборите и съумеят да " прескочат " бариерата от необходим брой гласове, с цел да получат места в органа. Те образуват политически болшинства, по образеца на Народно събрание. Общият брой на общинските съветници във всяка от 265-те общини в България зависи от броя на жителите ѝ. Най-големи са общинските препоръки в София - с 61 души, както и във Варна, Пловдив и Бургас - с по 51.

Какво би трябвало да знаем преди да гласуваме за общински съвет на изборите на 29 октомври?

Как гласуваме за общински съветници?

За общински съветници се гласоподава един път на 4 години и няма втори тур. Балотаж на локалните избори има единствено за избор на кмет - на общината, на районна за градовете с районно разделяне (София, Пловдив, Варна), на кметството.

На идния локален избор за общински съветници гласуваме на 29 октомври. Бюлетината за избор на съветници е обособена от тази за избор на кмет - без значение дали сме избрали да подадем гласа си посредством машина или на хартия.

Какво работи и какъв брой значим е Общинският съвет?

Краткият отговор на въпроса какво зависи от Общинския съвет е " съвсем всичко " значимо в границите на общината.

Това е органът, който взема решение всяка година какъв ще е бюджетът на общината. От общинските съветници зависи по какъв начин ще се разпределят средствата, кои планове ще се финансират през годината, дефинират предпочитаните задания, разпореждат се с общинското имущество. Тоест те вземат решение по какъв начин се харчат общите пари.

Общинският съвет е и този, който дефинира размера на локалните налози и такси, които плащаме - от налог " здания " и такса " боклук " до таксата за регистрация на домашния любим. Той гласоподава и цената на билета и картите за градския превоз, приема наредбите и цените за паркиране, назначава шефове на общински лечебни заведения и поликлиники и на всички общински сдружения. Гласува и всички наредби - за строителство, за зелени площи, за ред и сигурност и така нататък

Решенията на Общинския съвет са наложителни за осъществяване от кмета и екипа му. Съветниците могат да задават въпроси на кмета, а той е задължен да им дава отговор в период.

За кого гласуваме?

Малко повече от месец преди изборния ден партиите и обединенията, които вземат участие в изборите в дадена община, афишират кандидатски листи с кандидати за място в Общинския съвет.

Всяка партия или коалиция има по 1 листа в община. Това конкретизиране важи за София, която на парламентарни избори е разграничена на 3 изборни региона, всеки от които излъчва свои депутати. На локални избори жителите на цяла София излъчват дружно представителите си в Столичния общинския съвет.

Освен партии и обединения, право да се кандидатират имат и самостоятелни кандидати за общински съвет.

Листите за съветници на партиите и обединенията са подредени в бюлетината съгласно номера, който се е паднал на политическите обединения след чоп. За самостоятелните претенденти се тегли обособен чоп, само че не може да има повтаряне на цифри в бюлетината.

Има ли преференция и по какъв начин се гласоподава за избран претендент?

Както на парламентарни избори, и на избори за общински съвет гласоподавателят има право да гласоподава с преференция за тъкмо избран претендент за консултант от листата, която към този момент е избрал.

За да размести партийната класификация в листата с претенденти, даден кандидат би трябвало да е получил персонално желание от повече от 7% от жителите, които са дали своят вот за партийната листа, от която той е част. Кандидатите с най-вече преференции над този предел пренареждат листата, като на доктрина е допустимо даже последният в нея да стане първи.

Така мястото в листата и кой тъкмо ще стане общински консултант зависят от броя на получените персонални гласове в границите на всеки партиен лист.

Кой влиза в Общинския съвет?

Знаем, че за Народното събрание има преграда от 4% от гласовете на избори и единствено партиите и обединенията, които я прескочат, стават парламентарни партии. За присъединяване в общинския съвет също има предел, единствено че не е закрепен, а се пресмята всякога съгласно изборната интензивност на вота във всяка обособена община. Законът назовава бариерата " общинска изборна квота ".

Тя се пресмята, като се раздели броят на подадените действителни бюлетини за общински съвет на броя на общинските съветници. Тоест - колкото повече хора гласоподават, толкоз по-голяма е изборната преграда.

През 2019 година да вземем за пример в София са дали своят вот 402 548 души. Като разделим на броя на съветниците - 61, се получава предел от 6600 гласа. Това е бил нужният брой бюлетини, с цел да влезе партия или самостоятелен претендент в Столичния общински съвет преди 4 години.

Коя партия какъв брой мандати получава се пресмята по втора формула - към този момент базата са единствено действителните гласове, получени от партиите и обединенията, прескочили общинската изборна квота. На този стадий гласовете, подадени за партии, които ще останат отвън локалния парламент, не играят никаква роля. Ако вземем отново образеца със София - тогава партиите над първата преграда са получили 289 582 гласа. Разделяме на 61 и получаваме цифрата 4826. Колкото пъти то се съдържа в изборния резултат на партията, толкоз общински съветници има тя.

Формулата е една и съща във всички 265 общини, единствено числата са разнообразни.

Партиите и обединенията в Общинския съвет образуват политически групи, а не - болшинства. Повечето решение на Общинския съвет се взимат с нормално болшинство от половината плюс 1 от гласовете.

Общинските съветници си избират ръководител. Това е индивидът, който дефинира дневния ред на работа на " локалния парламент ". Обемът на пълномощията му е съпоставим с този на определения мажоритарно кмет.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР