В Калофер стягат прочутото Мъжко хоро, което се играе на

...
В Калофер стягат прочутото Мъжко хоро, което се играе на
Коментари Харесай

Жена дари 500 лева, за да го има Мъжкото хоро в Калофер

В Калофер стягат фамозното Мъжко хоро, което се играе на Богоявление, градчето ври и кипи, десетки младежи и мъже нямат самообладание да нагазят в Тунджа под звуците на обичаните песни. Те пазят носиите си в подготвеност още от Бъдни вечер, когато обикаляха града като коледари, а в този момент ще ги облекат още веднъж за богоявленското хоро.

Утре вечер кметът Румен Стоянов събира участниците в ритуала на курбан. Казанът с ритуалното ядене ще събере близо 50 индивида, които години наред играят в реката под звуците на гайди и тъпани. Курбанът е обезпечен от жена от Ямбол, почитателка на националните обичаи. Тя написала писмо на Румен Стоянов, изпълнено с екстаз от Калофер, от внушителното Мъжко хоро и от опазването на традициите в града под Балкана. Заедно с текста тя превела по сметка 500 лв. с експлицитното предпочитание с тях да бъдат почерпени участниците в Мъжкото хоро.

„ Ще се съберем на следващия ден, на 4 януари, вечерта, курбанът ще е подготвен и ще се почерпим “, показа пред кореспондента на „ Марица “ кметът Румен Стоянов. Той възроди тази традиция много преди да застане отпред на града през 2015-та година.

В най-ново време от началото на този век до момента всяка година на 5 януари вечерта мъжете се събират край Черковския мост на Тунджа и влизат в реката. Те построяват яз, с цел да се образува вир, в който ще се извие Мъжкото хоро. Точно там свещеникът ще хвърли кръста, а мъжът, който го хване ще остане неизвестен – той ще го подаде на най-малкия участник в ритуала.

Миналата година Мъжкото хоро стана мотив за величествен скандал- ритуалът се организира при строги противоепидемични ограничения, които забраняваха събирания на хора даже и навън. „ Не можах да ги спра “, съобщи още тогава кметът. Калоферци подцениха възбраната, а кметът Румен Стоянов бе санкциониран. Той обаче получи невиждана поддръжка от цялата страна. Хиляди хора започнаха да изпращат пари, с цел да бъде платена санкцията. „ Аз ще си платя санкцията, а дано събраните средствата да бъдат за основаването на игрален филм за Христо Ботев “, бе безапелационен кметът на Калофер. „ В момента е последният стадий от изработването на кино лентата, премиерата в Калофер ще бъде на 1 юни, в навечерието на Деня на Ботев “, осведоми Румен Стоянов.

Богоявленски водосвет и мятане на кръста ще има във всички селища в района.

Карлово ще празнува Богоявление с два ритуала, непокътнати през последните две епохи. В двете карловски църкви „ Света Богородица “ и „ Свети Николай “ от 8.00 часа ще бъде отслужена празнична света литургия по случай Богоявление.

На 6 януари от 9.00 часа стартира обред за освещаване на бойните знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и знамената на военно-патриотичните организации в Карловската община. Ритуалът ще се организира на площад „ Васил Левски “ пред паметника на Апостола на свободата.

След това управлението на общината, командването на 61-ва Стрямска бригада и представителна рота от военнослужещи ще поведат шествие към Желязков мост, където ще бъде извършен популярен Богоявленски водосвет и обред във водите на Стара река.

Сопот също ще означи Йордановден уместно, съобщи кметът Деян Дойнов.

Свързани вести Кметът на Калофер бутна в съда и наложената му санкция за мъжкото хоро 300 мераклии да платят санкцията за мъжкото хоро в Калофер
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР