В какво качество Димитър Главчев иска от сръбския президент промяна

...
В какво качество Димитър Главчев иска от сръбския президент промяна
Коментари Харесай

БСП и "Патриотите" в спор лошо ли е Димитровград пак да се казва Цариброд

В какво качество Димитър Главчев желае от сръбския президент смяна в наименованието на сръбския град Димитровград - акция, която може да утежни двустранните връзки? Това попита в декларация от името на Българска социалистическа партия Валери Жаблянов. Според Жаблянов слагането на въпроса при срещата на ръководителя на Народното събрание и президента на Сърбия Александър Вучич не е възможно " от позиция на всички правила на интернационалното право ". " Искам да обърна внимание на уважаемите народни представители, че Балканската история е спорна и че всяка от прилежащите страни на Балканите може да предяви сходни стремежи към нейна съседка ". Жаблянов счита, че " в случай че тръгне проверка на наименованията на балканските градове, обитаеми места, прилежащите страни, съгласно техните исторически названия, то този развой мъчно може да бъде спрян . "

Жаблянов сподели, че Димитровград са извършени два референдума – през 1993 и през 2004 година, на които жителите на Димитровград гласоподават за опазване на името на града, а в България има град, който носи същото име. За това нямало никакво съображение ръководителят на българския парламент да слага този въпрос пред сръбския президент от името на българите в Сърбия.

Депутатът от " Обединени патриоти " (ВМРО) Милен Михов, отново в декларация, изрази отвращение от позицията на Българска социалистическа партия. Сега градът носи името на Георги Димитров, което съгласно " Патриотите " е историческа подигравка .

Михов заявява, че страната би трябвало да пази всеки един българин, където и да се намира той. Михов обърна внимание върху сполучливата през последните месеци външна политика на страната, като подсети за пробива в връзките с Македония, както и извоюването на признаването на българско национално малцинство в Албания.

Изразяваме удивление, че парламентарната група на Българска социалистическа партия заявява публично поддръжка на концепцията за опазване на името на остарелия български град Цариброд в Западните околности, сподели Михов. Той напомни и за някогашен български министър-председател от Българска социалистическа партия, който е наричал Западните околности Източна Сърбия и е заявил, че проблеми за българското малцинство, прието по силата на Ньойския контракт в Кралството на сърби, хървати и словенци, няма в модерна Сърбия. Днес от Българска социалистическа партия чухме същите внушения, възмути се Патриотът и съобщи, че такива констатации работят против сънародниците ни в Западните околности и ускоряват възприятието им, че са изоставени от Майка България.

Според известието на пресцентъра на Народното събрание от 31 октомври президентът Александър Вучич декларирал, че няма проблем за връщане на името, в случай че хората го желаят.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР