В кафенето на гръцкия парламент най-после няма пепелници. Те бяха

...
В кафенето на гръцкия парламент най-после няма пепелници. Те бяха
Коментари Харесай

Гръцките депутати започват да спазват забраната за пушене 9 г. след като я приеха

В кафенето на гръцкия парламент най-сетне няма пепелници. Те бяха в постройката до напълно скоро, на метри от пленарната зала, макар че депутатите гласоподаваха възбрана пушене, влезнала в действие преди 9 години, 10 месеца и 26 дни, споделя " Гардиън ".

" За пръв път законът се съблюдава ", написа Димитрис Таранцас, който обслужва депутатите в кафенето към този момент 18 години. По думите му са отстранени даже металните пепелници в единственото място, където пушенето бе официално позволено до момента - малко помещение до кафенето. Така Народното събрание става зона без тютюнев пушек малко откакто Кириакос Мицотакис - буен съперник на цигарите - пое властта преди седмици.

Мицотакис е решен да приложи възбраната от времето на предшественика си социалист Папандреу в страна, където 27% от популацията палят цигара всеки ден съгласно Евростат. Министерства, лечебни заведения, учебни заведения и други публични институции би трябвало да са идващите, които да стартират да извършват закона. В заведения неспазването на възбраната бе характерен белег още от първите дни - притежателите свързваха с рецесията решението за връщането на пепелниците на масите, само че резултатът най-после бе, че непушачите трябваше да сядат извън, с цел да могат пушачите да палят вътре.

Източник от партията му споделя: " Кириакос е вманиачен непушач, никой не желае да бъде забелязан по какъв начин пуши към него. Това е приоритет за държавното управление, само че и персонален. "

Промяна

Примерът, който пробва да даде Мицотакис, внезапно контрастира с този на министри от левия кабинет на досегашния министър-председател Алексис Ципрас. На конференция на деня за битка с вредата от тютюнопушенето през 2016 година заместник-министърът Павлос Полакис изпуши голям брой цигари, като вбеси представители на Брюксел, написа вестникът.

За да даде сигнал, че такива практики остават в предишното, кабинетът назначи в петък Панайотис Бехракис, прочут професор и физиолог, изследващ дихателния уред, отпред на акцията против пушенето. По думите му страната към момента е с най-лошите резултати по дял на пасивни пушачи в Европейски Съюз. Сред ограниченията на Бехракис ще са гореща линия за нарушение на възбраната и използване на санкциите - от 50 до 500 евро - които по принцип са записани в закона.

С депутатите обаче може да не е толкоз елементарно, признава той. " Ползват се с имунитет съгласно гръцката конституция. Ще зависи от ръководителя на Народното събрание да подсигурява, че законът не се нарушава. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР