В качеството си на представители на обучаващите се във висшите

...
В качеството си на представители на обучаващите се във висшите
Коментари Харесай

Студентските съвети искат удължаване на летния семестър

В качеството си на представители на учащите се във висшите учебни заведения и като единствена законово приета национална организация, в която дейна роля вземат и представителите на студентите от висшите учебни заведения по изкуства в Република България, Общото заседание на Националното посланичество на студентските препоръки в Република България показва следната позиция:
Разбирайки спецификата на обучителния и креативен развой на учащите се студенти във висшите учебни заведения по изкуства и предвид на създалата се обстановка по отношение на разпространяването на COVID-19 , показваме всеобщите си терзания от събитията, свързани с привършване на образователната 2019/2020 година. Това се споделя в позиция на Общото заседание на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) във връзка с образованието във висшите учебни заведения в направление „ Изкуства ”.
С въвеждането на изключителното състояние всички браншове, в това число и просветителният, бяха сложени в обстановка, в която следваше да потърсят решение за реализиране на съответните действия в цифрова среда и далечен достъп.
Поставени пред това тестване, висшите учебни заведения реагираха извънредно гъвкаво и вкараха опция за продължение на просветителния развой посредством разнообразни платформи, което ние оценяваме високо. В рамките на тези процеси не бяха регистрирани обаче обективно опциите и на профилираните подходи за образование, които касаят креативните процеси във висшите учебни заведения по изкуства.
С оглед на гореизложеното показваме позицията си, че провеждането на обучителен развой с далечен достъп в онлайн среда е съотносим във връзка с теоретичните дисциплини, само че и значително неудовлетворяващ във връзка с практическите и креативен занятия. В хода на образованието с цифров онлайн темперамент не е допустимо провеждането на обективно и пълноценно предаване и асимилиране на познания и умения за реализиране на художествено-творческата активност.
В тази връзка студентите в съответните висши учебни заведения по изкуства срещат извънредно огромни усложнения при асимилиране на нужните практично-приложни умения, което води до заплахата образованието в границите на този учебен срок да бъде незадоволително дейно и съотносимо на качеството, което следва висшите учебни заведения да оферират.
Ето за какво, като заинтригувана страна в просветителния развой и в качеството си на представители на студентите, ние от Националното посланичество на студентските препоръки в Република България показваме загрижеността си от протичащото се и предвид на събитията предлагаме да бъдат взети под внимание следните рекомендации:
1. Ръководствата на съответните университети да реализират деен разговор със Студентските препоръки във връзка с качеството на образование в неприсъствена онлайн среда.
2. Ръководството на висшите учебни заведения да проведат среща със Студентски съвет по всички въпроси, касаещи провеждането на лекции, извършения, изпити и съответните им дати.
3. Ръководството на висшите учебни заведения с присъединяване на Студентските препоръки да проучват извършените на практика занятия и при нужда да бъдат проведени спомагателни часове за практичните занятия в действителна среда при съблюдаване на съответните ограничения за сигурност, в интервала на удължение на семестъра, или като спомагателни часове през идващия учебен срок.
4. Пълноценно реализиране на пропуснатите на практика занятия, където това е допустимо, при Факултетните и катедрени препоръки да разгласят навреме решението си за удължение на летен учебен срок, както и за провеждането на годишни изпити и конферанси за образователната 2019/2020 година, като интервалът на удължение да не е по-малък от 30 дни.
5. Студентите да бъдат освободени от удостоверяване на предметите за летен учебен срок на образователната 2019/2020 година.
6. Държавните изпити и дипломните отбрани да бъдат извършени на закрити порти в интервала юли-септември 2020 година при спазването на всички противоепидемиологични ограничения или осъществяване онлайн - съгласно спецификата на предмета.
- Държавните изпити по театрални изкуства да бъдат предавани онлайн в избрана от ВУ платформа, както и по обществените канали на ВУ.
- Дипломните отбрани в специалности от изящни и приложни изкуства да бъдат извършени при закрити порти, като плановете да бъдат изложени в онлайн изложба.
Визирайки гореизложеното, ние членовете на Общото заседание, отстоявайки задачата за качествено обучение, показваме поддръжката си към нашите сътрудници от студентските общности на висшите учебни заведения по изкуства. Вярваме, че заинтригуваните институции и управленията на висшите учебни заведения ще се вслушат в нашата позиция, тъй като тя е построена на база разбори на работна група от представители на студентите и докторантите от висшите учебни заведения по изкуства.
Отнасяйки се с изключителна отговорност към полагащите се старания за осъществяване на обучителен развой в епидемиологична среда, ние имаме вяра, че препоръчаните от нас рекомендации ще намерят място измежду решенията на университетските управления на висшите учебни заведения по изкуства, с цел да може образователната 2019/2020г. да бъде съответно завършена.
Ръководството на Националното посланичество на студентските препоръки остава разполагаем да спомага на всички заинтригувани страни, работещи и отговарящи за просветителния бранш в страната.
Позицията е направена взаимно от Студентските препоръки на Национална музикална академия „ Проф. доктор Панчо Владигеров ”, Национална художествена академия, Театрален лицей „ Любен Гройс ”, Национална академия за театрално и кино изкуство „ Кръстьо Сарафов ”, Югозападен университет „ Неофит Рилски ” и призната на Общо заседание на Национално посланичество на студентските препоръки на 09 Май 2020 година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР