В живота на големите изобретатели често има една необяснима несправедливост

...
В живота на големите изобретатели често има една необяснима несправедливост
Коментари Харесай

Ангел Балевски научи света как да лее метали

В живота на огромните изобретатели постоянно има една необяснима неправда - природата ги е дарила с доста гении, а те би трябвало да изберат единствено един отговор на оня екзистенциален въпрос: " Какъв да стана? ". От това неписано предписание не прави изключение и Ангел Балевски.

Роден е в Троян, само че в емигрирал в България остарял охридски жанр, бъдещият учен наследява доста гении. Баща му Тончо, умрял, когато Ангел е едвам на 4 години, бил майстор, само че и цигулар, социалистите даже го поканили да води техния струнен оркестър през 1909 година Братовчед на татко му е борецът за свободата на Македония Васил Балевски, който се бие в най-голямото стълкновение на Вътрешна македонска революционна организация при връх Ножот през 1907 година Васил е и социалдемократ, взе участие във войните при започване на предишния век и е награден с 5 ордена " За смелост ". Тази родова връзка евентуално изяснява за какво Ангел Балевски се хвърля и в политиката - нещо, за което през последните 20 години е упрекван и заклеймяван като болшевик, само че такива са превратностите на времето, а и на мисленето ни. 

Един ден Ангел намерил цигулката на татко си и почнал да свири.

Неговият преподавател от това време Тончо Цоневски много по-късно ще каже: " Струва ми се, че в случай че той бе траял с цигулката, рано или късно отново щеше да обиколи света, единствено че не като ръководител на Българската академия на науките, а като огромен цигулар. Не знам за какво избра науката пред музиката ". Самият академик пък ще отговори по този начин: " Следвал съм инженерство, като съм чувствал поезията на техниката, хубостта на техниката, целия екстаз на техниката... ".

Ангел Балевски през целия си живот се дефинира единствено и само като " инженер ". Дори и в годините, когато получава международна популярност, той продължава да се показва по този начин при запознанства със светила на науката. Често даже добавя: " И в случай че би имало прераждане, отново бих станал машинен инженер ".

На света той става прочут с разработките си в металургията и металознанието. Пътят към тях стартира от Троян. Семейството живеело на занаятчийската улица в града и като тръгнел по нея, дребният Ангел не обръщал никакво внимание на другите работилници, а се спирал пред железарската.

Било му забавно по какъв начин металът почервенява, след това се стапя и се огъва като глина.

Това детско любознание той ще резервира щял живот и даже, към този момент като учен, ще изповядва: " Аз наподобявам на малко дете, което е намерило няколко лъскави хубави камъчета на брега на океана, но какво има вътре в океана - не знам, по този начин и ние доста малко сме разбрали за нашата планета. Туй, което природата е творила милиарди години, не може човек в един интервал от няколко хиляди години да го разгадае. Особено живата материя, тайната на живата материя и тайната на индивида ".  

След като взема тапия през 1929 година от софийската Трета мъжка гимназия, отива в Бърно и приключва машинно инженерство.

Връща се през 1934 година у нас

и със удостоверение от една от най-реномираните европейски политехники стартира работа като... неплатен стажант в работилница. После минава през няколко чугунолеярни заводи, само че ползите му са ориентирани най-вече към цветните метали. Сред първите му разработки са машини за горещото им сплескване и технологии за размразяване на стомана в електродъгови пещи. Конструира принадлежности и устройства за произвеждане на железни произведения посредством студена пластична дисторция. Първата му истинска разработка е нискотемпературен способ и апаратура за извличане на чугун в барабанна въртяща се пещ, загрявана с въглищен прахуляк. Методът се състои в следното - при температура към 105 градуса се отделя водата от рудата, към 400 градуса - хидратната влага, обвързвана в съединения на шлаката и кокса, и от 400 до 900 градуса се разпадат карбонатите, като се отделят въглероден двуокис и съответният окис. От всичките тези механически термини излиза наяве, че като краен резултат се получава чист и с високо качество чугун.

Сред изобретенията му е и машина за горещо сплескване на цветни метали.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР