В Женева започват руско-американски преговори по поисканите от Москва гаранции

...
В Женева започват руско-американски преговори по поисканите от Москва гаранции
Коментари Харесай

В Женева започват руско-американски преговори

В Женева стартират руско-американски договаряния по поисканите от Москва гаранции за сигурност. Начело на съветската делегация е заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков, а на американската - първият заместник-държавен секретар Уенди Шърман. 

Снощи Сергей Рябков и Уенди Шърман имаха предварителна среща в Женева, която продължи към два часа. След приключването й Рябков я дефинира като " сложна и делова " и изрази вяра, че през днешния ден двамата с Шърман няма да си изгубят времето. Попитан от публицисти дали е оптимистично надъхан преди договарянията, Рябков отговори, че в никакъв случай не губи оптимизма си. 

По-рано той сподели в изявление за ТАСС, че Русия не може да играе второстепенна роля в европейската и интернационалната политика и че НАТО би трябвало да се върне в границите си до 1997г. 

Тогава беше подписан Основополагащият акт Русия - НАТО. В документа се показва, че двете страни не гледат една на друга като на съперници и основават " механизъм за съвещания, съгласуваност и общи дейности ". 

Основните претенции на Москва са да получи гаранции за сигурността си, които изключват по-нататъшното разширение на Алианса на изток и разполагане на настъпателни оръжия наоколо до съветските граници. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР