В изявление пред парламента на Нидерландия вчера премиерът на страната

...
В изявление пред парламента на Нидерландия вчера премиерът на страната
Коментари Харесай

Марк Рюте: Липсата на действащо правителство е проблем за присъединяването на България към Шенген

В изказване пред Народното събрание на Нидерландия през вчерашния ден министър председателят на страната Марк Рюте изясни позицията си във връзка с допускането на Румъния и България в Шенген, оповестява румънският в. " Адевърул ", представен от Българска телеграфна агенция.

" Сега за Шенген. По принцип нямаме нищо срещу България или Румъния да се причислят към Шенген. Когато са подготвени, те могат да се причислят. Въпросът е следният. И за двете (б.р. - държави) се нуждаем от актуализация и (б.р. - оценка) в границите на Механизма за съдействие и инспекция (МСП). Това към този момент е направено за Румъния, само че не и за България. Това е проблем ", съобщи Рюте пред нидерландския законодателен орган.

" На второ място, задачата, която се организира сега в границите на механизма за оценка и наблюдаване на Шенген, не е приключена. В момента липсват оценки на Шенгенската осведомителна система и на метода, по който се обработват връщания. Обсъдих в детайли тези въпроси с (румънския президент) Клаус Йоханис, когато се срещнах с него предходната седмица в Сибиу при визитата ми на холандските бойци. Казахме си, че първо ще забележим какво ще излезе от тази задача (б.р. - задачата за оценка на Шенген), която съгласно нас е прекомерно лимитирана. Освен това ще разгледаме резултатите от оценката по МСП и дружно ще поемем самодейност пред Комисията, като да кажем: " Хайде да приключим тази задача бързо ", добави нидерландският министър-председател.

" Ако тези резултати покажат, че са подготвени, те могат да се причислят. Нидерландия няма да възрази, само че тогава те (присъединяващите се страни) би трябвало да бъдат прецизни, правилни и ангажирани. Конкретният проблем на България е, че Механизмът за съдействие и инспекция не взе участие в тези полемики. Освен това на национално ниво има доста събития, защото сега няма настоящо държавно управление (...). Както за разширението, по този начин и за Шенген ", заключи Марк Рюте.

Нидерландската евродепутатка Софи ин`т Велд, координатор на групата " Обнови " в Комисията по цивилен свободи (LIBE) на Европейския парламент, заяви през вчерашния ден, че Народното събрание на страната е приел резолюция, съгласно която Нидерландия не би трябвало да гласоподава за присъединението на Румъния и България към Шенгенското пространство.

В документа нидерландският парламент приканва за " по-нататъшни инспекции на наблюдението на границите " от страна на Румъния и България, без да декларира ясно, че се опълчва, отбелязва " Адевърул ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР