В изслушването си за шеф на БНБ Андрей Гюров от

...
В изслушването си за шеф на БНБ Андрей Гюров от
Коментари Харесай

Андрей Гюров при кандидатирането си за шеф на БНБ: Компании като Nexo да участват на пазара на финансови услуги

В чуването си за началник на Българска народна банка Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " предходната година уточни като главен собствен приоритет - високотехнологичните и започващи компании да бъдат позволени до бранша, а освен банките. Явно под този тип компании се схваща и такива свързани по-скоро с криптоиндустрията, каквато тъкмо е разследваната сега Nexo.
 
Тогава той уточни, че: " На трето място слагам посрещането на провокациите като цифровата промяна във финансовия бранш, в който Българска народна банка би трябвало да играе водеща, а не догонваща роля. Това значи да се обезпечи еднакъв достъп на компании от финансовия бранш до пазара на финансови услуги. Поради естеството на своята активност – банките ще не престават да имат водеща роля в България на пазара на финансови услуги, само че този пазар не следва да слага бариери пред влизането на нови и новаторски компании, които специализират в даването на сходни артикули с по-високо качество и по-ниска цена. В този смисъл лицензионните производства следва да се правят в границите на нормативната уредба без утежняване на процедурата, отвън рамките на закона. Това би привлякло голям брой иновитивни компании, които оферират услуги с висока добавена стойност и могат да създадат България желана пълномощия за започващи компании ".
 
Всъщност тъкмо настояването на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров да е техен претендент за шеф на Българска народна банка беше и повода за спора, който се разигра сред тогавашните съдружни сътрудници - Политическа партия и Има Такъв Народ. По това време в общественото пространство се популяризира информацията, че депутати на Кирил Петков и Асен Василев са отправяли закани към претендента на Има Такъв Народ за началник на Българска народна банка Любомир Каримански.
 
Според данни на осведомени е имало съответни лица от Демократична България и Политическа партия, свързани с компанията, като от самата Nexо потвърдиха, че са подпомагали финансово предизборни акции на Демократична България, само че водени " будна гражданска съвест ". Преди време съпредседателят на Политическа партия и финансов министър Асен Василев в предходно държавно управление призна, че има концепция и работи по въвеждането на крипторазплащането в България. Тогава той показа пред медии, че се водят диалози с Българска народна банка и някои играчи в криптоиндустрията, с цел да подхващат съответните стъпки към реализирането на желанията.
 
Прокуратурата, от своя страна, също разгласи, че преди шест месеца някогашен финансов министър е имал среща в кабинета си във финансовото министерство с шефовете на разследваната за криптоизмами компания Nexo. Според заместител основния прокурор Борислав Сарафов Асен Василев в качеството му на финансов министър е направил контакта сред български банки и Nexo, като е изискал да се намерения по какъв начин посредством системата БОРИКА да се заплаща с криптовалути. Известно е, че компанията Nexo има лична едноименна криптовалута.
 
" По свидетелски показания е имало среща, извършена в Министерство на финансите, проведена персонално от някогашен министър на финансите. На нея са участвали сдружения, които се занимават с криптовалута. Целта на срещата е била по какъв начин системата за разплащане БОРИКА може да стартира да се разплаща и с криптовалута ", изясни на собствен ред представителят на основния прокурор Сийка Милева. По думите ѝ следва ще се откри кой тъкмо е участвал на диалозите в Министерството.
 
" Въпросната намира се е случила преди към половин година ", посочи заместител основният прокурор Борислав Сарафов. По това време финансов министър на България е Асен Василев, само че Сарафов не уточни име и не удостовери дали става дума за него. Вчера стана известно, че прокуратурата води следствие и за така наречен криптобанка, чието лице е някогашният към този момент народен представител - Антони Тренчев. Става въпрос за пране на пари, финансови закононарушения и компютърни измами.
 
Появиха се подозрения за връзки на Nexo с " Продължаваме промяната ". Над 20 са разпитаните досега очевидци по абсурда с криптобанката Nexo. Някои от тях са анонимни. Някои от тях се опасяват за живота и здравето си. Четирима към този момент са привлечени като обвинени съгласно изказването, обещано от Националната следствена работа. Иззети са компютри, пари, криптоактиви.
 
Предполага се, че работили територията на България, Англия, Швейцария и Каймановите острови и са взели участие в проведена незаконна група за пране на пари, данъчни закононарушения, компютърни измами и банкова активност без лиценз. На всички обвинени е наложена възбрана за овакантяване на страната. На двама от обвинените е наложена мярка " парична гаранция " - надлежно по 1 и 2 млн. лева Другите двама се търсят.
 
Няма публични данни дали към този момент не са напуснали страната, само че евентуално става въпрос за Антони Тренчев и Коста Кънчев, за които се твърди и се допуска, че са стигнали до Дубай. Установено е, че част от транзакциите са били насочвани към Мохамед Махмуд Айеш, апетитен от Израел за терорист към палестинската терористична формация " Хамас ". До момента осем американски щата са подхванали дейности против криптобанката Nexo, учредена и ръководена от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Проблемът е в нерегистриран артикул за криптовалута на компанията.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР