В изказване от Москва руският президент Владимир Путин заяви вчера,

...
В изказване от Москва руският президент Владимир Путин заяви вчера,
Коментари Харесай

Три причини Путин да спре пред портите на Азовстал

В изявление от Москва съветският президент Владимир Путин съобщи през вчерашния ден, че Русия е открила надзор над разрушения украински град Мариупол, това рапортува и военния министър Шойгу, въпреки и анализатори да се съмняват в изказванията за цялостна победа.

Владимир Путин обаче обществено анулира нападението по отношение на последната цитадела на украинската опозиция - стоманодобивния цех " Азовстал ", където се твърди, че остават сред 1000 и 2000 души. Като претекст Путин уточни нецелесъобразност и нежеланието да рискува живота на съветски бойци в " тези катакомби ".

Изявленията и изявленията в съветските медии са ярка проява на желанието на Кремъл да показа триумф пред съветската общност, написа BBC. Именно в " Азовстал " се намира огромна част от украинския батальон " Азов ", който дава обществена легитимност на изказванията на Русия, че Украйна се ръководи от нацисти и нейната " военна интервенция " е за денацификация.

С апела си да се блокира заводът, " тъй че и муха да не може да мине ", както се изрази Путин, към този момент се заобикаля кървава борба в стратегическия пристанищен град, която би нараснала възходящия брой на жертвите в Русия и би заела бойни елементи, които биха могли да бъдат изпратени в по-широката борба за Източна Украйна.

Битката за Мариупол е от голямо значение и за двете страни. Това е последната цитадела на сериозна опозиция против задачата на Кремъл да прокара сухопътен кулоар, който да свърже Донбас с Кримския полуостров. Там се намира и огромна част от украинския батальон " Азов ", цялостен с извънредно десни бойци, които придават публичност на съветското изказване, че Украйна се ръководи от нацисти.

Заводът " Азовстал " заема голяма повърхност сред река Калмиус от едната страна и Азовско море от другата, като разполага със лично товарно пристанище и обширна система от подземни връзки.

Отказът от щурмуване на Азовстал на пръв взор наподобява като жест на благосклонност от страна на Путин, подбуден от угриженост за живота и здравето на съветските военни - до момента в който генералите изглеждаха решени да приключат със бранителите допустимо най-скоро. " Що се отнася до тези, които са се скрили в завода " Азовстал " и са блокирани напълно там и по целия периметър, трябват ни към три-четири дни, с цел да приключим тази работа и в " Азовстал ", " приключи Шойгу отчета си пред Путин с тези думи. В предходните дни чеченският водач Рамзан Кадиров популяризира също няколко закани.

Защо Путин промени решението си за щурмуване на Азовстал?

Версия 1 - военна

" Азовстал " е голяма руска фабрика, а под нея има цялостен под земята град с обширна система от връзки с бомбоубежища построени още преди и по време на Втората международна война. Според някои данни част от оборудванията й могат да устоят даже на нуклеарен удар.

Заводът се пази от огромна, добре подготвена и стимулирана група украински бойци. Липсва информация за запасите от оръжия, муниции и храна, с които разполагат бранителите. Това, което е несъмнено, е, че обсадените имат достъп до морето и затова до неограничени ресурси от вода (питейна вода може да се получи от морето посредством изпаряване), което е даже по-важно от доставките на храна в изискванията на обсада.

Едно нахлуване на такава цитадела от пехотни елементи може да продължи със седмици и то без обезпечен резултат, големите загуби са неизбежни и стои въпросът по какъв начин да бъдат обезщетени.

От края на февруари и началото на март, когато стартира съветската атака към Мариупол, украинските сили са притиснати от огромни съветски сили и сили на " Донецката национална република " в тази посока. Украинската страна приказва даже и за 10 000 руснаци, които са съсредоточени там.

Вероятно в този момент съветското военно командване възнамерява да изтегли част от войските в друга посока, а останалите да продължат да блокират, обстрелват и бомбардират " Азовстал ", до момента в който украинският гарнизон не изчерпи силите, питателните ресурси и ресурсите си за опозиция.

Понастоящем оповестеното огромно съветско нахлуване в южната част на Донбас се развива постепенно, само че в случай че силите, предопределени за щурма на Мариупол, бъдат трансферирани там, обстановката за Украйна може да се усложни съществено.

Ако се съди по изказването на Шойгу, че територията към " Азовстал " е " несъмнено блокирана ", може да се допусна, че той към този момент не счита украинските войски в завода за сериозна опасност в тила на съветската формация на южния фланг.

Версия 2 - политическа

В информация на английското военно разузнаване от 19 април се показва: " Неуспехът на Русия да потисне съпротивата в Мариупол и безразборните набези, които нанесоха вреди на локалното цивилно население, демонстрират, че съветската войска към момента не е в положение да реализира задачите си толкоз бързо, колкото би желала.

Никой не е в положение да предвижда периоди за края на съветската военна интервенция в Мариупол, а времето е малко. А Путин желае да реализира най-малко някаква победа до 9 май. Тази дата има огромна алегорична стойност за него - на този ден в Москва нормално се организира боен церемониал и Путин би желал да разгласи триумфа на оповестената от него " специфична интервенция ".

Но при продължаващия взлом на " Азовстал " и известията за всеобщи жертви измежду цивилното население и военните от двете страни би било мъчно да се убеди и най-доверчивият съветски жител, че интервенцията в Мариупол е завършила сполучливо. Ако обаче се " замрази " дейната фаза на интервенцията в централата, разгласи се " освобождението " на града и се прокара сухопътен кулоар към анексирания Крим, версията за успеха може и да се хареса на съветската общност.

От друга страна, отводът от взлом на " Азовстал " оставя шансове за политически разговор. Украинският президент Володимир Зеленски предизвести, че унищожаването на украинските бранители на Мариупол ще постави завършек на договарянията с Русия. Киев непрекъснато декларира, че е невероятно да победи града по боен път, по тази причина се употребяват политически способи - вършат се опити да се повлияе на Русия посредством водачи на други страни.

Олексий Арестович, консултант на ръководителя на украинската президентска канцелария, счита, че заповедта на Путин да се откаже от нахлуване демонстрира, че съветските войски в действителност не са в положение да завладяват предприятието.

" Путин " сподели угриженост за съветските бойци ". Това значи, че те не могат физически да завладяват Азовстал. Те са го осъзнали. Те са претърпели големи загуби. Нашите бранители не престават да държат завода ", съобщи Арестович на брифинг.

Версия 3 - икономическа

" Азовстал " е един от най-големите стоманодобивни фабрики в Европа.

Преди войната заводът създава годишно почти 4 млн. тона стомана, 3.5 млн. тона чугун и 1.2 млн. тона валцувано желязо. Продукцията му се употребява за строителството на кораби, мостове и петролопроводи. Той е единственият производител на железопътни релси в Украйна.

Въпреки големите опустошения, нанесени на завода по време на боевете, Москва може би към момента се надява да избави нещо скъпо.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР