В изборния ден на машините за гласуване ще бъдат поставени

...
В изборния ден на машините за гласуване ще бъдат поставени
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК: С машините се гласува лесно, бързо и не трябва хората да се притесняват

В изборния ден на машините за гласоподаване ще бъдат сложени пана за дискретност от двете й страни и машината би трябвало да бъде насочена с екран към гласоподавателя. Toва съобщи ръководителят на публичния съвет към ЦИК Росица Матева в утринния блок на Българска национална телевизия.
Тя сподели в студиото на Българска национална телевизия по какъв начин хората ще могат да гласоподават с машина. Оценка за съвместимост към ЦИК следи част от стадиите по узаконяването на машините и през днешния ден би трябвало да излезе окончателният отчет дали подхождат на Изборния кодекс.
 Експерт: Няма да има безпорядък на изборите, има задоволително време до 4 април Експерт: Няма да има безпорядък на изборите, има задоволително време до 4 април
" Не мисля, че ще има безпорядък на изборите, има задоволително време до 4 април ". Това сподели пред БНР Росица Матева, ръководител на Обществения с...
Матева счита, че не е била задоволителна разяснителната акция и за това от Обществения съвет на ЦИК решили да създадат обществена проява по какъв начин се гласоподава с машини. Процесът по гласоподаване с машина е доста елементарен, доста бърз и хората не трябва да се тормозят, прикани Росица Матева.
Нямало хора, които да не са се справили с общественото пробно гласоподаване с машина. „ Всички съумяха, в това число и възрастните хора и споделиха, че ще гласоподават на парламентарните избори машинно “, безапелационна бе тя.
С машината може да се гласоподава и с ръкавици. За това от Оценка за съвместимост на ЦИК предлагат на гласоподавателите да гласоподават с ръкавици, в случай че сметнат за належащо и се тормозят.
Ако се откри проблем с машината, има техници, които незабавно би трябвало да окажат подпомагане, само че в случай че се откри, че има нули, би трябвало да бъде прекратено гласуването и хората да се извърнат към членовете на Секционната изборна комисия. Ако не се реализира гласуването с машината, гласоподавателите могат да гласоподават с хартиена бюлетина. Машината записва вота, само че има и звуков сигнал, при който излиза наяве, че е гласувано с нея, посочи Матева.
 Урок по избор в пандемия - можем ли като Нидерландия? Урок по избор в пандемия - можем ли като Нидерландия?
Нидерландия организира невиждани парламентарни избори в три дни с голям брой удобства за гласоподаване на жителите. Но и в режим на веч...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР