В Италия борбата срещу дребната шарка (морбили) се прехвърли от

...
В Италия борбата срещу дребната шарка (морбили) се прехвърли от
Коментари Харесай

Ваксините се превърнаха в един от най-полемичните въпроси в Италия преди изборите

В Италия битката против дребната шарка (морбили) се трансферира от лекарския кабинет на политическото бойно поле, предава организация Асошиейтед прес.

Страната е изправена пред една от най-тежките епидемии от морбили в последните години - тя регистрира шесткратно нарастване на случаите, които съставляват една четвърт от случаите в Европа.

И все пак държавната реакция - нов закон, задължаващ родителите да имунизират децата си против морбили и още девет детски заболявания - се трансформира в един от най-полемичните въпроси преди общите избори на 4 март, прибавя организацията.

Здравните управляващи не могат да повярват, че дребното, само че гласовито придвижване срещу имунизациите набра известност на фона на изцяло предотвратима зараза от морбили, с помощта на предизборна акция, през която видни политици поставяха под въпрос сигурността на имунизациите и осъждаха наложителните имунизации.

Това е единствено един образец за смута, който антисистемните политики сътвориха към базисните обстоятелства за живота и гибелта в Италия, и за трайния резултат на отречена през днешния ден публикация в сп. " Лансет ", свързала аутизма с имунизацията MMR (против морбили, заушка и рубеола) отреди 20 години.

" Политиците не трябва да се месят в здравните въпроси, другояче ще стартираме да обсъждаме и потреблението на антибиотици при инфекции ", споделя пред АП доктор Роберто Йерачи, координатор на имунизациите в Първи регион в Рим, сред две инспекции по какъв начин върви имунизирането на неговите съпротивляващи се, мънички пациенти.

" Нека да е ясно: Ваксините избавят живот. Те усъвършенстват качеството на живота, понижават разноските за опазване на здравето - както на обособените хора, по този начин и групово ", означи той.

Но италианската здравна общественост, изповядваща обичайната медицина, скочи против надигащия се прилив от популистки, антисистемни политици, яхнали вълната на скептицизма към имунизациите. Мнозина разкритикуваха новия закон, импортиран от Демократическата партия, изискващ родителите да ваксинират децата си против 10 заболявания, с цел да могат да ги запишат в учебно заведение.

Лозунгът " Ваксина - да, задължителност - не ", се трансформира в мантра на Матео Салвини, лидер на крайнодясната, евроскептична партия " Лигата ", която взе участие дружно с партията " Форца Италия " на Силвио Берлускони в дясноцентристката коалиция, оглавяваща допитванията. Салвини даде обещание да отстрани закона, в случай че дясноцентристите завоюват изборите другата седмица.

Над 1000 души пристигнаха в събота в Рим, макар дъжда, на протест срещу имунизациите, с цел да стачкуват против новия закон и да упорстват за " независимост на избора " за децата си. Те носеха транспаранти с текст: " Наука: Съмнявайте се в нея, с цел да я подобрите " и " Рисковете, свързани с имунизациите, са оскъдни - до момента в който не се случи на вашето дете ".

" Искаме да сме свободни сами да решаваме какво да вършим с децата си, родени здрави ", споделя Милена Мучоли, майка на едногодишно момченце от крайбрежния град Римини. " Не желаеме в организма им да бъдат вкарвани медикаменти или други неща, които могат да го увредят ", добавя тя.

Законът влиза в действие идващия месец и неспазването му ще се санкционира с санкция до 500 евро.

Законът беше утвърден макар възраженията на " Лигата " и на популисткото Движение " Пет звезди ", чийто създател Бепе Грило вся подозрение във имунизациите, мамографиите и задължаването на родителите да ваксинират децата си - част от цялостното му съмнение към фармацевтичните компании и здравната промишленост.

Движение " Пет звезди " твърди, че не е срещу имунизирането, а единствено срещу задължителността на имунизациите. Доскоро обаче формалната му стратегия " Да на имунизирането, не на имунизирането. Нека сме наясно " повдигна въпроса дали то е належащо. Той обърна внимание върху вероятните странични резултати, означи, че родителите са изгубили доверие в науката, лекарите, фармацевтичните компании и политиците, и прикани да се понижи броят на наложителните имунизации.

Сара Куниал - претендент от Движение " Пет звезди " в северната област Венето - преди време назова имунизациите геноцид.

В резултат на това министърът на опазването на здравето Беатриче Лоренцин, проектант на закона и лидерка на дребна партия в лявоцентристката коалиция, посвети по-голямата част от акцията си в отбраната им.

" Твърде доста ваксини? И кой взема решение, Салвини ли? ", запита в Рим Лоренцин, разкритикува деятелите в акцията против ваксинирането и означи, че във Франция се желаят 11 имунизации. " Да дадем опция на майките и бащите да правят работата си, на лекарите - да правят своята, а политиците да спрат да се месят и да приказват за неща, от които не схващат ", съобщи тя.

Преди новия закон италианските родители бяха длъжни да имунизират децата си срещу четири болести: дифтерит, тетанус, полиомиелит и хепатит Б. Прилагането на това условие обаче беше неравномерно, а скептицизмът към имунизациите се ускори частично заради подозренията, подбудени от публикацията в " Лансет " (днес отречена), която свързваше аутизма с имунизацията против морбили, заушка и рубеола.

Към 2015 година нивото на имунизиране при двегодишните деца спадна до 93,4 %, много под прага от 95 %, избран от Световната здравна организация като долна граница за попречване на епидемии. При някои съответни ваксини като MMR нивото на ваксинирането в Италия през 2015 година спадна на 85,3 %, създавайки предпоставки за епидемията с 5006 болни и четири смъртни случая предходната година.

" Тези 85,3 % просто не са задоволителни ", сподели Роб Бътлър, началник на европейската стратегия към отдела за предотвратими с ваксини болести в СЗО. " Това слага Италия измежду шепа страни в дъното на листата от 53 страни в нашия регион ", добави той.

По брой случаи на морбили Италия се подрежда единствено след Румъния, в която са регистрирани 5562, а двете страни дружно съставляват половината случаи на морбили в Европа предходната година. Румъния обаче има доста ромско население, подложено на дискриминация и постоянно лишено от достъп до здравни услуги, което не важи за Италия, където опазването на здравето е общодостъпно и гратис, споделя Бътлър.

Според Бътлър епидемията от морбили се е популяризирала частично измежду младежите и младежите. Именно това е възрастовата група, която евентуално е пропусната при имунизациите против болестта вследствие на подбуденото подозрение от публикацията в " Лансет " преди 20 години. Тези неимунизирани младежи, споделя той, след това са предали заболяването на по-уязвимите групи: неимунизирани новородени, хора със слаба имунна система, които не могат да се имунизират, възрастни и заболели хора.

Д-р Джовани Реца, шеф на научните проучвания във Висшия институт по опазване на здравето към здравното министерство, споделя, че някои присъщи за италианците черти са ги създали податливи на силата на интернет да популяризира дезинформация.

Италианците могат да бъдат себични, да слагат под въпрос престижа и да се фиксират прекомерно върху едното или двете деца, които имат, сподели Реца. Много родители са не запомнили времената, когато хората са умирали от заболявания, през днешния ден - предотвратими, в случай че всички се имунизират, добави той.

" Ваксините са жертва на личния си триумф ", акцентира Реца.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР