В историята на автомобилите е пълно с необичайно красиви и

...
В историята на автомобилите е пълно с необичайно красиви и
Коментари Харесай

Кои са най-добрите съвременни автомобилни дизайнери

В историята на колите е цялостно с извънредно красиви и даже зашеметяващи модели. За основаването на техния екстериор и интериор са работили гении на дизайна като Джорджето Джуджаро, Върджил Екслер, Марчело Гандини, Джузепе Бертоне и доста други.

Но даже и в наши дни, когато унификацията на транспортните средства е все по-често срещан подход, автомобилният дизайн има своите превъзходни попадения. Сред актуалните дизайнери има хора, които са почтени за почитание и заслужават обособена страница в учебниците по автомобилна история.

 

Патрик льо Кеман - Стъпаловиден контур на багажника

Името на французина Патрик льо Кеман, който е роден в Марсилия през 1945 година, само че е израснал във Англия и е приключил там Бирмингамския институт за изкуство и дизайн, се свързва с огромен и значим интервал в историята на Renault. До октомври 1987 година, когато Льо Кеман става основен дизайнер на тази марка, външният тип на нейните коли постоянно се основава от италианци като Гандини и Джуджаро. В същото време на френските стилисти не се даваше опция и вследствие на това марката нямаше ослепителен и различим корпоративен дизайн.

Преименувайки отдела на компанията Renault-Design, отказвайки външна помощ и разширявайки личния състав на своя отдел, правейки го самостоятелен, Льо Кеман стартира да основава смели и обилни концепции, както и серийни коли, които стават синоним на самата Франция. Един от присъщите дизайнерски детайли, с които модели като Megane, Scenic, първия Twingo, Laguna и Kangoo привлякоха внимание, може да се назова " стъпаловиден контур на багажника ". Той се появи при Vel Satis, купето миниван Avantime и хечбека Megane II.

 

Валтер де Силва - Динамична линия

Италианският дизайнерски талант Валтер де Силва през годините работи за известни марки - Fiat, Alfa Romeo, Volkswagen, Audi и Seat. Той взе участие в основаването на доста красиви коли - от ъгловатите Fiat Tipo и Tempo до експресивните и чувствени Alfa Romeo 33, 147, 156, 164 и 166. Сред творенията му са още нападателните Audi TT и R8, легендата VW Golf (от петото поколение нататък), както и скандалните VW Scirocco и Passat CC. Самият дизайнер дефинира Audi A5 като едно от " обичаните си творения ".

Ако приказваме за детайлите на дизайна, присъщи за него, тогава преди всичко мислено идва  " динамичната линия "  на Де Силва. Тя е основана, до момента в който работи върху моделите на Seat, и се употребява както при концептуални, по този начин и при серийни модели. " Динамичната линия "  се движи като вълна по продължение на крилата и вратите на автомобила - от оптиката на главата до арките на задните колела. Може да се види на по-старите генерации на Seat Ibiza, Toledo, Altea и Leon.

 

Петер Шрайер - Носът на тигъра

Роденият в Бавария през 1953 година немски дизайнер Петер Шрайер стартира работа за Audi като студент по промишлен дизайн в Мюнхенския университет за приложни науки. След като получава тапия и приключва Кралския лицей по изкуствата в Лондон, той се посвещава на марката от Инголщад и на концерна Volkswagen. Въпреки това нито в първия TT, нито в новия Beetle, нито в Audi A2 и в други модели, в чието създаване е взел участие, Шрайер не е оставил нито един ослепителен и различим щрих, характерен единствено на него.

Всичко се трансформира, когато той се мести в Kia, където като основен дизайнер вкарва присъщия стилистичен детайл на тигровия нос - сплескана в центъра решетка. Тя се появи за първи път на концепцията Kee, а по-късно се трансформира в отличителна линия на всички серийни модели на Kia. Разпознаваемата решетка, чието име се превежда като " тигров нос "  (въпреки че по някаква причина мнозина избират да я назовават " тигрова усмивка " ), асоциира предната част на автомобила с муцуната на тигър.

 

Стив Матин - X-Style

Смел бунтовник в дизайна, който поема даже най-трудните планове, британецът Стив Матин завършва университета в Ковънтри със компетентност " Индустриален дизайн ", след което работи за огромни марки като Mercedes-Benz и Volvo. Той взе участие в основаването на първия А-Class и Maybach, както и на концепциите S40 и V50. Най-характерният му детайл може да се назова " капковидни фарове с спомагателни секции на решетката ", употребен при прототипите S60 и XC60. 

Въпреки това може би най-голямата и най-значима диря, оставена от Стив Матин, е от интервала му на основен дизайнер на " АвтоВАЗ ", който стартира през 2011 година След като получи независимост на деяние, той създаде нов корпоративен X-Style за актуалните модели Lada. Буквата X, символизираща рисковата характерност на съветските контрасти и елементарни форми, е изпълнена от него под формата на щампи в профил на Lada Vesta и XRay, както и в дизайна на предната ризница, фаровете и решетката на радиатора на всички модели, като се изключи Niva.

 

Йозеф Кабан - Чешки кристал

Подобно на доста майстори на модерния авто дизайн, Йозеф Кабан, който е роден през 1973 година в северната част на Словакия и е приключил Висшето учебно заведение за изящни изкуства в Братислава и Висшето учебно заведение за изкуства в Лондон, посвещава по-голямата част от кариерата си на концерна Volkswagen. Там той работи върху разнообразни модели - от VW Lupo до Buagatti Veyron. Въпреки това откакто пое марката Skoda, за съвсем 10 години той съумя да вкара редица присъщи дизайнерски детайли на колите, които се свързват с неговото име.

Например противоречивата основна оптика на Octavia с " четири очи ", която стана част от концепцията, въодушевена от тематиката за кристала - отличителната линия на Чехия. Дизайнерът вкара хубостта му в ръбовете и щампите на панелите на каросерията, както и в комплицираната форма на осветителната технология.

 

Жил Видал - Ноктите на тигъра

Родом от Франция и приключил колежа по дизайн във Веве (Швейцария), Жил Видал работи основно с производители на коли от родината си. Видал стартира кариерата си в Citroen през 1996 година, като първо се занимава с дребни неща като подготовката на актуализирания Berlingo и на рали версията на хечбека Saxo. По-късно взе участие в основаването на прототипи за Peugeot и създаването на нова дизайнерска тактика за тази марка, където демонстрира най-хубавото от себе си.

При основаването на външния тип на новите модели Peugeot 208, 2008, 3008, 5008, 508 и 508 SW той вкара стилистичен детайл, присъщ за марката, наименуван " нокти на тигър ". Те бяха показани за първи път на очарователния първообраз Peugeot Instinct през 2017 година Тогава присъщото осветително съоръжение с детайли, заострени като зъби на саблезъб тигър, мина към серийния Peugeot 508, а по-късно и към останалите коли - от 208 и 2008 до 3008 и 5008.

 

Питър Хорбъри - Рамото на Хорбъри

Британецът Питър Хорбъри, приключил колежа по изкуства в Нюкасъл със компетентност " Индустриален дизайн ", стана прочут доста преди да бъде назначен за вицепрезидент по дизайна на китайската Geely Auto. По време на работата на Хорбъри за Volvo се появява нов стилистичен детайл във външния тип на шведските модели, наименуван на негово име - " Рамото на Хорбъри ". Този емфатичен борд на линията на перваза на прозореца беше пробван за първи път от екологичната идея Volvo ECC.

След това този детайл се появи на серийните модели на марката - първо върху флагманския седан Volvo S80 и от първо потомство на кросоувъра XC90, а по-късно и на останалите коли. Той припомня издутите калници на емблематичните модели Volvo PV444 и PV544, както и линията на перваза на прозореца на модела 240.

Най-интересно обаче е, че самият Хорбъри не е създател на " Рамото на Хорбъри ". То е основано от Дъг Фрешър, който работи в американското студио за дизайн на Volvo. Именно той основава концепцията ECC, а по-късно взе участие в създаването на седана S80 и сътвори външния тип на първото XC90.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР