В историческата местност през април 1876 г. е учредено Първото

...
В историческата местност през април 1876 г. е учредено Първото
Коментари Харесай

Хиляди се включиха в поклонението за годишнината от Априлското въстание в местността Оборище

В историческата околност през април 1876 година е учредено Първото българско велико национално заседание и делегатите вземат решение да бъде оповестено Априлското въстание
Хиляди родолюбиви българи дойдоха на национално поклонение в историческата околност Оборище, където през април 1876 година е учредено Първото българско велико национално заседание и делегатите вземат решение да бъде оповестено Априлското въстание.
 
В тържественото си слово пред присъстващите заместник-председателят на националното заседание Росица Кирова напомни думите на Захари Стоянов, който назовава първите депутати " ангели, най-честните и идеални персони всред народа ".

" На тази свещена историческа околност българският народ показва по най-категоричен метод волята си за отменяне на непознатото владичество. Волята си за независимост ", уточни Кирова. По думите ѝ Оборище е място за поклонение, само че и за примирение пред подвига на първите народни представители.

" А за нас, днешните народни представители, делото на оборищенци е мерило и пример за подражателство и в същото време с това ще бъдат най-тежкото и най-силно тестване, тъй като те ни демонстрираха какво значи да бъдеш депутат и ще ни припомнят какъв брой е тежка отговорността, която носим пред българския народ и каква е висотата, на която би трябвало да бъдем, тъй като сме определени ", означи още заместник-председателят на Народното събрание.
 Пред присъстващите заместник-председателят на националното заседание Росица Кирова изнесе тържествено слово
Пред присъстващите заместник-председателят на националното заседание Росица Кирова изнесе тържествено слово
Снимка: Българска телеграфна агенция
" Нека се замислим какво ни завещаха първите национални избраници - че не със слова, а единствено с каузи се демонстрира отдадеността и верността към Отечеството; че овластените национални избраници би трябвало да служат самоуверено, гордо и безкористно на Отечеството; че същински народни представители, призвани да чертаят бъдещето на една страна, могат да бъдат единствено тези, които осъзнават висотата на своя дълг към Отечеството ", сподели Росица Кирова, представена от Българска телеграфна агенция. 

На церемонията участваха народни представители, регионалният шеф на Пазарджик Валентина Кайтазова, представители на локалната власт, общественици и жители.

Пред мемориала " Оборище " с военна гала на ученическия батальон " Васил Левски " бяха положени венци и цветя. Свещеници от Панагюрската духовна околия отслужиха църковен обред.
 Снимка: Българска телеграфна агенция
 
 Снимка: Българска телеграфна агенция    Снимка: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР