В Истанбул се проведоха две паралелни тържества по повод 568-ата

...
В Истанбул се проведоха две паралелни тържества по повод 568-ата
Коментари Харесай

Турция отбеляза годишнината от завладяването на Истанбул СНИ...

В Истанбул се организираха две паралелни тържества във връзка 568-ата годишнина от завладяването на града от Османската войска.



Турската дирекция за връзките към президентството провежда образна приказност с грандиозно аудио образно шоу в турския мегаполис.

То беше осъществено в съдействие с Министерството на културата и туризма.

След рецитирането на 48-та глава на Корана, Сура Ал-Фат - което значи Победа или Триумф - в станалата още веднъж джамия Света София празненствата продължиха с помпозно виртуално шоу в небето, което беше употребявано за първи път на кулата Галата и Света София.

Образът на Мехмед Завоевателя на кон - султан Мехмед II, който завладя Истанбул на 21-годишна възраст, също беше показан в шоуто.

По-рано шефът по връзките на президента Фаретин Алтун съобщи в Туитър, че Истанбул ще отпразнува своя празник „ с цялото си величие “.



Междувременно президентът Реджеп Тайип Ердоган също показа обръщение в чест на 568-годишнината от завладяването на Истанбул.

Паралелно събитие, проведено от Община Истанбул във връзка годишнината от завладяването на града, се организира на специфична платформа в залива Златния рог.

На 37-метровата сцена беше изсвирен обичаен боен марш, употребен от османската войска при военни интервенции. След това празникът продължи с голям брой особено програмирани дронове, мапинг и 10-минутно светлинно мултимедийно шоу.

Едновременно с церемонията на Златния рог бяха извършени още светлинни и звукови шоута на 10 знакови места в града.

След образния празник симфоничен оркестър от 76 реализатори извърши празничен мини концерт.



На церемонията участваха публични лица поканени от Голяма община Истанбул. Сред тях ляха и водачите на основните опозиционни партии, Кемал Кълъчдароглу, ръководител на Републиканска национална партия (РНП) и лидерката на " Добрата " партия Мерал Акшенер.

Жителите на Истанбул не можаха да гледат събитието онлайн заради локдауна поради пандемията, само че станаха очевидци на този образен празник „ виртуално “ посредством обществените медий.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР