В Испания почти няма антиваксъри, а доверието в медицината е

...
В Испания почти няма антиваксъри, а доверието в медицината е
Коментари Харесай

Испанското чудо: как се справиха с коронавируса

В Испания съвсем няма антиваксъри, а доверието в медицината е по традиция високо. Затова в този момент страната явно към този момент е постигнала стаден имунитет против ковид. Какво направи Испания по-добре от другите страни?

Испания стартира да имунизира популацията си на 27 декември предходната година. Три седмици преди този момент държавното управление в Мадрид показа своята тактика за имунизационната акция. И там взеха решение с преимущество да имунизират рисковите групи - възрастните хора, работещите в старческите домове и в интензивните отделения. След това идваше редът на съответната възрастова група, а през лятото имунизирането към този момент беше налично за всички.

" Златен орден "

Правителството си беше сложило за цел до края на лятото да бъдат имунизирани 70 % от популацията на страната - въпреки да имаше и непредвидени условия като да вземем за пример проблеми с доставката на ваксини и краткотрайно прекъсване на имунизирането с AstraZeneca поради риска от тромбози. Въпреки това като цяло имунизационната акция протече доста добре.

През август министър председателят Педро Санчес разгласи, че Испания е заслужила златния орден за имунизиране, защото процентът на имунизираните тогава беше най-голям измежду петдесетте страни с най-многобройно население в света. Днес делът на имунизираните в Испания доближава цели 90 %, в случай че изключим децата до 12-годишна възраст. Гладко и без никакви непотребни диспути протича и слагането на бустерните дози ваксина.

На какво се дължи испанският триумф

В Испания няма съвсем никакъв песимизъм по отношение на имунизациите, нито пък антиваксърска общественост. На една от дребното демонстрации по отношение на имунизациите се събраха едвам към 250 индивида. Хората възприемат имунизирането като постижение, изключително след горчивия им опит с детския паралич през 1960-те години, надвит точно благодарение на имунизации. След диктатурата на Франко публичната здравна система на страната беше осъвременена, с което испанците не престават да се гордеят и до през днешния ден, въпреки в последно време тя да пострада от икономиите около последната еврокриза.

В Испания на имунизациите постоянно се е гледало като на решителното оръжие против Ковид-пандемията. А и след претоварването на интензивните отделения по време на първата вълна, високата смъртност и продължителния цялостен локдаун хората жадуваха да получат такова мощно оръжие против ковид.

Стриктна организация

Към това би трябвало да прибавим и доста положителната организация на имунизационната акция. Часовете за имунизиране бяха раздавани централно - никой не трябваше да се грижи самичък за това. Потвържденията се получаваха по телефона и посредством есемес. Експертите бяха единомислещи, че това е отлична тактика.

Когато през лятото отпадна потребността от часове за имунизиране, доста младежи незабавно отидоха да се имунизират. И за това си има разумно пояснение: доста по-близкият контакт в фамилията, както и фактът, че младежите в Испания постоянно остават по-дълго да живеят дружно с родителите си. Именно осъзнаването на тази тяхна отговорност към родителите им е предиздвикало доста от по-младите да се имунизират допустимо най-бързо, настояват социолозите.

Стадният имунитет е към този момент факт?

Само 6 % от испанците отхвърлят да си слагат ваксина, като е ясно, че измежду тях има и хора, които по медицински аргументи не могат да бъдат имунизирани. Затова и сега съвсем към този момент не се слага първа доза от имунизациите против Ковид-19. Наскоро в профилираното списание " The Lancet " излезе обява, в която специалисти показват догатката, че Испания евентуално към този момент е постигнала стаден имунитет, който в този момент би трябвало да бъде вкоренен с бустерно имунизиране.

Лакмусът за това ще бъде идната зима, когато животът и на испанците нормално се придвижва в закрити пространства. А изключително показателни ще бъдат дните след продължителните празници от Бъдни вечер до Богоявление, когато по традиция се събира цялото семейство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР