В Испания днес се очаква чувствителен спад на температурите, след

...
В Испания днес се очаква чувствителен спад на температурите, след
Коментари Харесай

В Испания се очаква захлаждане след рекордните жеги за април

В Испания през днешния ден се чака сензитивен спад на температурите, откакто през последните два дни в доста региони на страната бяха измерени доста високи стойности за април, близки до 40 градуса.

В 15 столици на провинции бяха надвишени най-високите досегашни стойности за април, имаше и исторически връх.

Абсолютен априлски връх беше маркиран в Кордоба - 38 градуса и 8 десети. Предишната най-висока стойност за града отстъпва с цели 4 градуса и е измерена преди съвсем 80 години. 37,8 стигна живакът в Гранада, надвиши 35 и в Севиля и Хаен - също места в южната област Андалусия - най-засегната от горещата вълна. В редица други обаче също беше над 30 градуса. В Мадрид падна връх от 1945 година, откакто бяха измерени 30,5, предава БНР.

Заради аномалиите Министерството на здравеопазването взе решение да форсира използването на ограниченията от Плана за превантивна отбрана против въздействието на високите температури върху здравето. Мерките ще бъдат задействани на 15 май, две седмици по-рано от нормалния график и може да бъде удължен и след 30 септември според от времето.

2022-ра беше най-топлата в Испания, откогато се води статистика - с извънредно дълго лято, само че тази година пролетта си потегля още по-рано и през април температурите към този момент са юлски.

Изостря се и казусът със запасите на питейна вода, които непрестанно понижават през последните четири седмици, като към този момент са към 42 % от общия размер.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР