В Испания COVID кризата засегна предимно работещите с най-ниски доходи,

...
В Испания COVID кризата засегна предимно работещите с най-ниски доходи,
Коментари Харесай

Испания пред България по неравенство в заплащането

В Испания Коронавирус рецесията засегна най-вече работещите с най-ниски приходи, което докара до увеличение на неравенството сред ниско и високо платените испанци до 36,1 на 100. Това е най-високият % в Европейския съюз, който подрежда Испания и пред България, където този % е 28, съобщи испанската държавна телевизия.

Данните са отразени в Световния отчет за заплатите, който демонстрира, че последствията от пандемията са изключително мъчителни при испанските служащи, защото сред първото и второто тримесечие на 2020 година възнагражденията им са спаднали с 12,7%. Процент, надминат единствено в Португалия.

От страните в Европейски Съюз рецесията се е отразила минимум върху заплатите в Нидерландия (-1,7%), Хърватия (-2,1%) и Швеция (-2,5%).

Сред аргументите за спада са закриването на работни места и намаляването на часовете, за които се заплаща. Най-пострадали са дамите, чиито приходи са намелели с близо 15 % против 11 на 100 при мъжете.

Пандемията засегна тежко Испания, която беше почнала да се възвръща от предходната международна икономическа рецесия и за първи път от 7 години насам през 2019-а записва 1,2 % растеж на заплатите.

Сега финансистите предизвестяват, че икономическите последствия от коронавирусната пандемия ще продължат да оказват голям напън върху приходите на испанците и през идващите 4-5 години.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР