В Иран започна погребалната церемония на убития от Съединените щати

...
В Иран започна погребалната церемония на убития от Съединените щати
Коментари Харесай

50 жертви и 200 ранени на погребалната церемония за Солеймани

В Иран стартира погребалната гала на убития от Съединените щати военачалник Касем Солеймани - последната фаза от тридневните траурни процесии в редица градове в страната. Хиляди иранци, облечени в черно, се събраха в родния град на генерала Керман, в югоизточната част на Иран. Служители на службите за незабавна помощ оповестиха за жертви вследствие на всеобщото скупчване на хора. Според локални медии жертвите на блъсканицата са над 50 души, а повече от 200 са ранените.

Техеран работи по 13 разнообразни проекта за възмездие, оповестиха разнообразни ирански осведомителни организации. Външният министър Зариф заплаши с отмъщение, а американският държавен секретар Помпео още веднъж отбрани решението за убийството на иранския военачалник Солеймани.

Според държавната телевизия през вчерашния ден в Техеран са се събрали " милиони " за траурната върволица за генерала, считан за втория най-влиятелен човек в страната след аятолах Али Хаменей. Самият Хаменей плака на церемонията в иранската столица, а хората скандираха „ Смърт за Америка “.

Сцените от тридневния печал в Иран припомнят за церемониите след гибелта през 1989 година на създателя на ислямската република аятолах Рухолах Хомейни.

В понеделник иранският външен министър Мохамад Зариф разгласява в Туитър серия от рецензии против Съединените щати. „ С терористичното нападение против един от героите в битката против " Ислямска страна " Съединените щати отприщиха антиамерикански яд с невъобразим мащаб. Краят на зловредното американско наличие в Западна Азия стартира. “

Русия и Китай блокираха изказване на Съвета за сигурност, с което се осъждат офанзивите против американското посолство, с аргумента, че в него не е включена и офанзивата с дрон против военачалник Касем Солеймани. Европейският съюз прикани за отваряне на пътя на дипломацията, на следващия ден Европейската комисия ще разиска ситуацията в Близкия изток, а в петък това ще бъде тематика и на изключително съвещание на Съвета по външни работи.

Иранският парламент одобри закон, който дефинира американските сили като „ терористични “, след убийството на военачалник Касем Солеймани. Според закона чиновниците на Пентагона и обвързваните организации, военни, разследващи сътрудници, механически и логистичен личен състав ще бъдат считани за съучастници в терористичен акт. Иранските депутати гласоподаваха и нарастване с 200 милиона евро на бюджета на силите „ Ал Кудс “, отпред на които беше военачалник Солеймани и които дават отговор за интервенциите зад граница на Иранската революционна армия.

Германия разгласи, че изтегля своите бойци в Ирак, които са част от обединението за битка с " Ислямска страна “.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР