В Иран осъдиха ирански мъж и жена на смърт за

...
В Иран осъдиха ирански мъж и жена на смърт за
Коментари Харесай

В Иран осъдиха мъж и жена на смърт за изневяра

В Иран осъдиха ирански мъж и жена на гибел за невярност , откакто тъст прикани правосъдната власт да екзекутира шурей му, оповестява " Йерусалим пост. "

Според отчети на персийски език на американските медии Voice of America и Radio Farda, Иран е наложил смъртно наказване на 27-годишен женен мъж Мейсам и неговата 33-годишна държанка на име Сарех. Съпругата на женения мъж се опита да отдръпна жалбата против брачна половинка си в финален опит да пощади живота му, само че татко й отхвърля опита й и изиска смъртно наказване.

Случаят със смъртно наказване е обявен в следеното от иранското държавно управление издание Shargh Daily. Британските медии The Daily Mail и The Sun, както и френската организация AFP, оповестиха, че Иран възнамерява да екзекутира двама гей мъже за еднополови връзки. Изданията, съгласно ирански деятел за правата на индивида, са позволили неточност и са объркали половете. Името Сарех нормално не е женско име.

" Мъж и жена, които са правили секс отвън брак, са наказани на гибел в Иран ", написа в Туитър Масих Алинеджад, иранско-американската активистка и журналистка. " Това е утвърдено от Върховния съд . Те са на една крачка от осъществяването. Моля, бъдете нашият глас, с цел да спасим живота им. Призовавам интернационалната общественост да ни чуе.Мъжът е на 27 години, а дамата е на 33. Тъжно е, че през 21-ви век ИДИЛ е... към момента на власт; в моята красива страна Иран ".

" Съгласно наказателния кодекс на Иран прелюбодейството е " закононарушение против Бог " както за мъжете, по този начин и за дамите . Това се санкционира със 100 удара с бич за неженени мъже и дами, само че женените се осъждат на гибел . "

Иран бе на първа страница в интернационалните медии, която бе наказана за " блудничество, до момента в който е в брак ". След интернационално отвращение от наказването й, Иран се отхвърли от смъртното наказване с камъни и наложи 99 удара с бич на Ащиани, което беше следено от нейния наследник младеж.

The Times заяви през 2014 година, че на Ащиани е позволено да напусне пандиза след съвсем девет години с допустима смъртна присъда.

Kurdistan 24 заяви през 2018 година, че ирански съд осъди на гибел две кюрдски дами по обвинявания в невярност . " Кюрдска жена на име Гюлистан Джниканлу е наказана на гибел от наказателния съд Хой на провинция Западен Азербайджан, упрекната в осъществяване на " зинах ".

" Зинах " е арабски термин , който дефинира актове на сексуален акт, неразрешени от ислямския закон на шериата . CNN заяви през 2013 година, че " убиването с камъни остава методът, по който иранците - най-вече дами - са наказвани за невярност ".

Ирано-американският деятел за правата на индивида и специалист Лоудан Базарган сподели, че " През 21-ви век ислямският режим на Иран обесва хора за невярност . Това, което прави това неуместно решение по Кафка е, че бащата на мъжа, чиято брачна половинка е изневерила, изиска от съда най-тежкото наказване. Свекърът даже не е потърпевш, само че е употребявал законите за " убийството на достойнството ", с цел да си отмъсти ".

" Законите на ислямския режим са наказателни, възмездителни и " око за око ", вместо да следват човешките права или обективна система ", сподели тя.

Клон 11 на Техеранския углавен съд е осъдил младият мъж и жена за " блудничество " и ги е осъдил на гибел с камъни, при обжалване Върховният съд промени присъдата им на гибел посредством обесване .

От 2013 година иранските съдии могат да заменят присъдата ликвидиране с камъни, както е планувано в ислямския углавен кодекс, с екзекуция посредством обесване по тяхна преценка. Някои ирански адвокати към момента имат вяра, че първото е божествена форма на наказване и би трябвало да се извършва.
 Иран с корекции в налагането на смъртното наказване с мятане на камъни
Иран с корекции в налагането на смъртното наказване с мятане на камъни

Спорната процедура, при която се хвърлят камъни към осъдения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР