В интервю за в. Катимерини арменският президент Армен Саркисян

...
В интервю за в.  Катимерини арменският президент Армен Саркисян
Коментари Харесай

Саркисян: Армения няма да толерира втори геноцид

В изявление за в. „ Катимерини ” арменският президент Армен Саркисян приказва за опит за етническо пречистване против популацията на Нагорни Карабах , добавяйки, че неговият народ няма да толерира втори геноцид, 105 години след историческото закононарушение, осъществено от Османската империя.
Саркисиан твърди, ч
 Русия се намеси - към този момент работи съглашение за мир в Нагорни Карабах, митинг в Армения против него Русия се намеси - към този момент работи съглашение за мир в Нагорни Карабах, митинг в Армения против него
Руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и министър председателят на Армения Никол Пашинян подписаха взаимно разногласието...
Що се отнася до, той споделя, че офанзивата, подхваната от Баку, с поддръжката на Анкара, „ трагично разсея всяка рискова вяра, която някои задгранични специалисти използваха за спокойно общуване на карабахските арменци и азербайджанци в рамките на Азербайджан. ”
, откогато през 1994 година беше открито преустановяване на огъня сред Нагорни Карабах и Азербайджан, реализирано с посредничеството на Русия ”.
Той упрекна политиците в Баку, че освен не се въздържат от постоянно и съзнателно нарушение на съглашението и убиват арменски бойци и цивилни, само че и купуват огромно количество съвременно оръжие на стойност милиарди щатски долари.
Арменският президент не пропуща да подчертае, че от „ началото на 90-те години Азербайджан е нараснал своя боен бюджет с 10 пъти и в никакъв случай не се е въздържал от тежка ксенофобска и милитаристична изразителност ”. Той вижда в дейностите на Азербайджан „ неговите геноцидни планове ” и отбелязва.
Президентът упрекна Азербайджан и за трите нарушени съглашения за преустановяване на огъня до момента. И добави, че „ в Нагорни Карабах работят професионални убийци на Азербайджан и Турция против почтени хора ”. Според него Баку цели етническо пречистване на Нагорни Карабах от населяващите го арменци.
 Анализ: Какви са изводите от войната в Нагорни Карабах? Анализ: Какви са изводите от войната в Нагорни Карабах?
" Армения подписа съглашение, в което те предават териториите, оцветени в тъмнокафяво на Азербайджан. Територията, оцветена в алено,...
„ Кой по дяволите ще се съгласи да живее с тези безчовечен терористи ? По време на към 25 години договаряния Азербайджан не се съгласи с нито един сюжет, обсъждан под егидата на съпредседателите на Минската група на ОССЕ, било то с ходатайство от Русия, Съединени американски щати или Франция, или и от трите взаимни ръководители ”, сподели още Саркисян. В тази връзка той напомни арменския геноцид, осъществен от турците преди 105 година и акцентира: ” Никога няма да позволим да се случи нов геноцид. Никога! И за това е спорът в Нагорни Карабах. ”
Като причина за началото на спора арменският президент изяснява, че. И съгласно него това било направено „ според всички съществуващи правила и закони ”
Саркисян обръща особено внимание на ролята на Турция в спора, тъй като дейностите на Анкара интернационализират съгласно него спора . По неговите думи наличието на задгранични джихадисти в региона заплашва сигурността и грози с превръщането на района в нова Сирия. Според президента „ Турция освен предизвиква Баку да стане кьорав палач на мирни хора и да нарушава споразуменията за преустановяване на огъня, само че и държи Азербайджан за собствен пленник, трансформирайки го в новия си инструмент за политическа операция против Русия, Европейски Съюз, Съединени американски щати и Иран ”.
, които има с Ереван. Президентът Владимир Путин даде да се разбере, че Русия ще съблюдава всяко съглашение, което Русия има с Армения. ”
„ Тук, в Армения, в подтекста на политико-военното съревнование с Азербайджан, Русия се преглежда като приближен и предприемчив медиатор сред конфликтните страни ”, добави той.
 Сирийските наемници изчезват безследно в Нагорни Карабах Сирийските наемници изчезват безследно в Нагорни Карабах
Оказва се, че изпратени от Анкара сирийски наемници в спора към Нагорни Карабах, изчезват безследно и не се завръщат по родните с...
На фона на постигнатото през вчерашния ден съглашение за преустановяване на огъня сред Нагорни Карабах и Азербайджан Саркисян вижда като „ единствената рецепта за оцеляване на арменците от Нагорни Карабах е признанието, че Карабах, с неговата надеждна териториална връзка с Армения, в никакъв случай не може да бъде част от Азербайджан ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР