В интервю за проф. д-р Здравка Валерианова, която има над

...
В интервю за проф. д-р Здравка Валерианова, която има над
Коментари Харесай

Директорът на онкорегистъра: Да не дава Господ някой да е болен от рак – има да се лута

В изявление за проф. доктор Здравка Валерианова, която има над 30-годишен опит в областта на регистрация на злокачествените болести, епидемиологията на рака и раковия надзор и е началник на Националния раков указател, разяснява неговото положение. Поводът е, че здравното министерство предлага прехвърлянето на регистъра към Националния център за публично здраве и разбори. Аргументът за това е - навременно и качествено събиране на данни за онкозаболяванията и приготовление на разбори за тяхното разпространяване. Регистърът в този момент се поддържа от столичната Специализирана болница по онкология.

Профилактиката, каквато е сега, не дава отговор по никакъв метод на условията за първокласен онкологичен скрининг.

Заплащането от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) на избран пакет профилактични действия, осъществявани от общопрактикуващите лекари, не е метод за решение на казуса с профилактиката на злокачествените болести в България.

Една от главните цели на Европейския антираков проект е основаването на разширени ракови центрове - нещо, което имахме в България, някогашните онкологични диспансери. Тези диспансери работеха, те бяха част от националната мрежа на рака в България. Тази мрежа се разгради. В момента стигнахме до колапс на злокачествените болести. Не единствено отначало би трябвало да създадем тази мрежа по рекомендациите на Европа, отначало би трябвало да създадем и Национален онкологичен център.

 Профилактиката на рака – давещият се избавя самичък Профилактиката на рака – давещият се избавя самичък

Да не дава Господ сега в България някой да е болен от рак . Той ще има да се лута къде да отиде, при кого да отиде, при този, при оня експерт.

Университетските лечебни заведения лекуват от ден на ден и повече тежки и запуснати случаи със злокачествени болести, които не желаят да лекуват частните лечебни заведения, тъй като не носят пари. Те са един голям разход, който не е регламентиран и болните, изключително терминално болните със злокачествени болести, имат съществени проблеми с това по какъв метод да се обезпечи надзор на тяхната болежка, кой да прави палиативните грижи.

 Код ракС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Националният раков указател ще спре да съществува, в случай че бъде утвърдено прехвърлянето му към Националния център за публично здраве и разбори. Той би трябвало да се осъвремени. До момента тези данни не се употребяват дейно за обмисляне на онкологичната грижа, а предлаганата смяна не взема решение този проблем . Фокусът би трябвало да бъде в това защо може да служи тази информация.

Единственото и главно нещо е къде да бъде локализиран и кой да се грижи за него. Поддържането му, в случай че може да стане без средства, без хора, ей по този начин във въздуха, няма по какъв начин да се случи. Просто няма да има към този момент раков указател.

Понастоящем, заради това, че вниманието е фокусирано върху това по какъв начин да печелим, изключително при частните лечебни заведения, по какъв начин повече пари да вземаме от здравната каса, по какъв начин повече да караме пациентите да заплащат за нашето злокачествено заболяване, се основават клиники, обособени филиали, където се прави само и единствено здравна онкология. Но лекуването на казуса рак не е единствено здравна онкология, не е единствено лъчелечение. То е комплекс от грижи. Вътре има хирургическо лекуване, профилактика, пробен отдел, където се правят научни проучвания. Там би трябвало и да се диспансеризират и наблюдават съответните пациенти.

Цялото изявление можете да чуете в

 Европейски кодекс за битка с рака – 12 метода да намалите риска Европейски кодекс за битка с рака – 12 метода да намалите риска
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР