В интервю за Гласът на Америка президентът на Северна Македония

...
В интервю за Гласът на Америка президентът на Северна Македония
Коментари Харесай

Пендаровски: Никола Груевски няма да се върне в РСМ след измененията в Наказателния кодекс

В изявление за " Гласът на Америка " президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, запитан за промените в Наказателния кодекс, с които се понижават наказванията за закононарушения, свързани със корист със служебно състояние, съобщи: " Никола Груевски няма да се върне в Македония с последните промени в Наказателния кодекс “, съобщи МИА.


" Той не се е върнал, до момента, и поради тези промени няма да се върне, това е несъмнено ", сподели президентът.

Пендаровски обаче не може да подсигурява сюжет, при който Груевски ще бъде изправен пред съда, ако се върне в страната.

Запитан какво обръщение чака от американска страна след позицията на Държавния департамент във връзка измененията в Наказателния кодекс, че корупцията може да подкопае стремежите на Северна Македония към евроинтеграция, президентът на РСМ съобщи, че тази позиция на американското държавно управление не идва непосредствено след измененията в Наказателния кодекс, само че това са към този момент известни позиции на европейски публични лица. Той се съгласи, че РСМ не поставя задоволително старания за понижаване на корупцията.

На въпроса за какво е разрешил промените в Наказателния кодекс, Пендаровски отговори: " тъй като самото наличие на промените не води до корупция ".

" В текста на закона се споделя, че наказванията за изтърпяване на наказване отнемане от независимост се понижават минимално, което значи, че не се отстраняват и няма прошка, и второ, улеснява се процедурата за конфискация на имущество ", сподели Пендаровски.

Той счита, че главният проблем е в неприлагането на законите, изборното им използване или " опитите да се намерят " малки врати " в законите "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР