В интервю пред Нова тв по случай 235 дни от

...
В интервю пред Нова тв по случай 235 дни от
Коментари Харесай

Президентът намекна, че няма да подпише указа за новия шеф на ВАС

В изявление пред Нова тв по случай 235 дни от мандата си президентът Радев загатна, че няма да подпише указа за назначението на Георги Чолаков за ръководител на Върховен административен съд. Чолаков бе определен в понеделник от Висш съдебен съвет. " Редно е ръководителят да бъде определен от новия Висш съдебен съвет (който ще встъпи скоро в служба, бел.р.). Бъдещият Висш съдебен съвет е определен по новите правила, които са по-демократични. Въпросът за подписването на указа би трябвало да бъде премислен, това е доста комплициран въпрос ", съобщи Радев.

„ Престъпността в България постоянно е нагла. В дребните градове от години живеят в боязън. Не виждаме действителни резултати в битката с битовата престъпност, която е камшик “. Това сподели преди този момент Радев, разяснявайки дали в България се завръщат тъмните времена във връзка на случая с отвлечения за откуп и по-късно освободен Адриан Златков. За мащабите на корупцията в България можем да съдим по трагичния срив на непознатите вложения в страната, безапелационен е президентът.
По мотив на идния съвещателен съвет, който свика, Радев съобщи: „ От КСНС чакам освен доближаване на ръководещи и съпротива. Очаквам ефикасни ограничения, към които да се обединим “, с цел да се оправим с корупцията. Според него би трябвало да си зададем няколко значими въпроса, за какво вършим антикорупционния закон - с каква цел го вършим, какъв резултат чакаме, с какъв инструментариум ще реализираме това.
Суверенитет, правда и външна политика са трите думи, с които Радев разказва 8-те месеца от престоя си на " Дондуков " 2. Според него най-добре е когато всеки президент надгражда. „ Това е смисълът на президентската институция “, сподели Радев. Той счита, че един от най-големите триумфи за миналите към 235 дни, откогато е президент, е налагането на Кохезионната политика в Римската декларация.
Президентът Радев акцентира, че в отчета за национална сигурност не написа, че „ Русия е директна опасност за нашата национална сигурност “. „ Там е посочено, че съветските дейности съставляват опасност за мирна и единна Европа “, посочи президентът.
„ Трябва да отстояваме нашия интерес. Очевидно е, че би трябвало да имаме директна доставка на съветски газ за България “, безапелационен е президентът Радев. „ На масата би трябвало да сложим българския интерес – прагматичен, зависещ на икономическия. Трябва да създадем по този начин, че да не бъдем заобиколени, както се случва в последно време “, добави той.
Президентът е уверен, че би трябвало да повишим нашите отбранителни качества, само че също по този начин и да поддържаме градивен разговор с Русия, за което неведнъж е приказвал и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Радев напомни също по този начин, че президентът Еманюел Макрон, и канцлерката Ангела Меркел са се срещнали през последните месеци с президента Владимир Путин.
„ Време е да спрем да приказваме за Русия, а да стартираме да приказваме с Русия “, съобщи Радев
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР