В интернет има много истории за това как стар каталитичен

...
В интернет има много истории за това как стар каталитичен
Коментари Харесай

Защо не трябва да махате катализатора на автомобила

В интернет има доста истории за това по какъв начин остарял каталитичен преобразувател се е разпаднал, което е довело до щета в автомобилния мотор. Колко действителни са сходни истории, за какво въобще е нужен катализатор в колата и какви дефекти има тази значима част? Нека се опитаме да отговорим на всички въпроси, които вълнуват водачите.
1. За какво служи?
Всичко е доста просто. Катализатор (KN) на колите е нужен за доизгаряне на най-вредните и рискови отработени газове. Всъщност единствената му цел е най-малко някакъв тип запазване на околната среда. В Европа колите би трябвало да бъдат оборудвани с катализатор от 1975 година, само че както добре знаем у нас това предписание не важи. В основата си това е просто железна тръба с керамично покритие, конфигурирана в изпускателната система на автомобила. По време на работа каталитичният преобразувател се нагрява до 800 градуса, което разрешава на ауспуха да разгражда най-опасните ароматни съединения на CO2.
2. Има ли някакви действителни дефекти?
Да, има обаче, на общия декор те са незначителни. Всеки каталитичен преобразувател ще понижи мощността на мотора на автомобила. Вярно е, че спадът в конските сили е едвам видим, защото е 2-3%. За по-голямата част от потребителските, непрофесионални коли, изгодите от каталитичния преобразувател са доста по-големи и по-важни от мощността на мотора. Всички други проблеми с KN, в това число „ разпадането на керамиката “ с последващото ѝ нахлуване в мотора, са пресилени и мощно пресилени.

3. Защо не би трябвало да го отстраняваме?
Тъй като постоянно изказваният проблем, че KN сякаш е кадърен да повреди мотора, е преувеличен. Ако нещо се случи със остарелия катализатор, постоянно има и някаква друга причина. И най-често самият водач е отговорен за повредата. Към днешна дата няма нито едно безапелационно доказателство, което да демонстрира, че точно разпадащият се катализатор предизвиква повреди по мотора. Риторичен въпрос: Как натрошената керамика от изпускателната система ще попадне в цилиндрите на мотора?
4. Защо някой въобще би ни посъветвал да създадем тази откровена нелепост?
Първо, историите на ужасите за разрушените катализатори към този момент се самовъзпроизвеждат и набират от ден на ден известност. Второ, блогърите интензивно ги повтарят, като употребяват най-вече непроверена информация. На трето място (но първо по важност), премахването на катализаторите е от изгода за гаражните майстори, които постоянно вземат участие в продажбата на катализатори, които, поради скъпите метали в тях, костват прилични пари. В 9 от 10 случая отстраненият катализатор не се дава на притежателя.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР