В интерес на България е да помогне на Украйна, включително

...
В интерес на България е да помогне на Украйна, включително
Коментари Харесай

Христо Иванов: В наш интерес е да помогнем с оръжия на Украйна, но за това трябва широк консенсус

" В интерес на България е да помогне на Украйна, в това число с друг оръжеен потенциал. Въпросът обаче може да бъде издигнат единствено, когато има късмет сходно предложение да бъде признато от болшинство, което е обяснимо и е част от деликатно запазване на концепцията от това ръководство ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов пред Българска национална телевизия.

" Демократична България " и Българска социалистическа партия са на разнообразни позиции в ръководещото болшинство за това дали би трябвало да предоставим оръжейна помощ на Украйна, добави Иванов.

" Какъв ще е резултатът - занапред ще спорим, тъй като това не е елементарно решение и е решение, в което и българското общество е разграничено и е добре да мине публично разискване и да се роди консенсус. Рискът да минем на разновидността " плаващо болшинство " - решение вид " шведска маса " - през днешния ден си наливам от пържените яйца с вас, на следващия ден пия кафе с някой различен, е фундаментален риск за нас и е нещо, което ни плаши. От тази позиция сме доста въздържани да вършим провокации ", сподели Иванов.

Той добави, че ръководещите ще продължат да търсят поддръжката на опозицията по огромните въпроси, които касаят развиването на страната като позицията за Украйна и правосъдната промяна.

" Целта е да събираме по-големи болшинства по такива значими тематики. Така че ние ще спорим и ще заявяваме ясно нашата позиция - би трябвало да оказваме помощ на Украйна и да се възпозвавме пълноценно от участието в НАТО - в това число да желаяме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да продължава и да се ускорява еърполисинга и е доста съществено да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, в това число с друг оръжеен потенциал, на украинските ни другари. Защото техният триумф е най-бързия път към приключването на тази война. " - сподели Иванов.

Той призна, че ръководството може да бъде подложено на критика за незадоволителна степен на съгласуваност и това е диалог, който се води в границите на обединението.

" Кородинацията е сложна по изискване, тъй като става дума за комплицирана и разнолика коалиция. На някои сътрудници не им харесва това, само че аз през цялото време съм прям с гласоподавателите. Проблемът е учредителен - създадохме прекалено много формати за съгласуваност и обмисляне, само че нито един от тях не работи задоволително добре. Но обединението продължава да бъде безалтернативна, тъй като концепцията, че предварителни избори ще покажат нещо радикално друго, това е допустимо, само че това радикално друго нещо след това ще се чудим дали инцидентно на тези избори не се е явил Путин. " - сподели Иванов.

Според Христо Иванов няма политическа партия, която сега да желае съществено предварителни избори, тъй като никой не си прави илюзии, че това е добър сюжет за страната.

" Сигурен съм, че никой сега не желае да е на мястото на Кирил Петков и би трябвало да отчитаме сложността на обстановката и този епохално " парещ картоф ", който му се падна. " - сподели той.

Относно арестите в ГЕРБ Христо Иванов прикани да се заобикалят спекулации и да оставим на експертите да уточнят дали е имало случай на необходимост или не. Според него акцията на Министерство на вътрешните работи е предизвикана от съществуване на съществени подозрения за корупция, които не са разследвани от прокуратурата. По думите на Христо Иванов неуспехът се дължи на това, че прокуратурата е юрист на ГЕРБ.

" ГЕРБ крепи Гешев в Народното събрание и няма нито един случай, когато става дума за неговите пълномощия, в който ГЕРБ да не излязат и да дерат ризи, да застават като жива верига към него. По същия метод Гешев им обезпечава безотговорност на основни техни фигури, когато става дума избрани фигури и обстоятелства да бъдат тествани при следствие. Това не е игра и мисля, че българското общество си дава добре сметка за това. " - сподели Иванов

Той добави, че е имало връзка с европрокуратурата в деня на арестите и че те следят протичащото се в България.

" Става въпрос от огромен букет от обстоятелства, за който според от това защо се съберат доказателства, могат най-различни обвинявания да бъдат дефинирани и да се работи по тях. Българското общество ще оцени това, че Министерство на вътрешните работи се пробва да разплете това кълбо от тези с години неотговаряни въпроси. " - сподели Иванов.

Той отговори и на поканата за спор, която му насочи основния прокурор Иван Гешев.

" Аз сега няма с него какво да дебатирам. Това е човек, който - в случай че желае спор, да заповяда, да си освободи кабинета, да се яви на избори и тогава с най-голямо наслаждение ще дебатирам с него. " - сподели Иванов.

Допълни, че спи умерено и не се тормози от нищо.

" Аз, в случай че имаше защо да дойдат за мен, при всички години на разногласия с прокуратурата, може да са сигурни сътрудниците от ГЕРБ, че щяха да дойдат за мен. Но дремя умерено и съм сигурен, че няма защо да дойдат за мен. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР