В Инспектората на Висшия съдебен съвет не са постъпвали сигнали

...
В Инспектората на Висшия съдебен съвет не са постъпвали сигнали
Коментари Харесай

В Инспектората на ВСС не са постъпвали сигнали за оказвано влияние над магистрати

В Инспектората на Висшия правосъден съвет не са постъпвали сигнали за оказвано въздействие над магистрати във връзка съществуването на „ SS ” клуб, стопанисван от Мартин Божанов - Нотариуса. Информацията е оповестена на страницата на институцията.

„ За съществуването на подобен клуб разбрахме от медийни изявления след убийството му ”, гласи известието. От Инспектората при започване на февруари са изискали от основния прокурор информация за имената на магистратите, притежаващи членски карти за клуба и за интервала, в който са го посещавали. От кабинета на основния прокурор ги уведомили, че са препратили тяхното писмо до Софийската градска прокуратура (СГП). Те изпратили и напомнително писмо до СГП, само че към момента нямат отговор.

Междувременно присъединили и Софийската градска прокуратура в проекта си за инспекции. От Инспектората напомнят, че през 2017 година са създали инспекция на 61 каузи, обсъждани от Софийския градски съд (СГС) по импортирани от СГП обвинителни актове към 07 октомври 2016 година  Проверени са и каузи, формирани и завършени в Софийски градски съд, по които е налице закъснение при правене на претекстовете. При тези инспекции са отправени съответни рекомендации към СГП.

ОТ Инспектората на кадровия орган в правосъдната система са се самосезирали по медийни изявления за Нотариуса и за „ Осемте джуджета ”. Преписките са формирани и са разпределени на инспектори посредством системата за инцидентно систематизиране, при съблюдаване на правилото на инцидентния асортимент. Предстои изговаряне по тях в законоустановените периоди, пишат от ведомството.

Инспекторатът е ревизирал за сходство в данъчните и имотните заявления на магистратите от 2016 до 2022 година

„ От общо 14 магистрати, за които извършихме подобен разбор, за 13 от тях не се откриха данни за разминаване в цената на имуществото на тестваните лица и размера на заявените получени средства. За един от тестваните магистрати се откри разминаване сред цената на имуществото на магистрата и на обвързвано с него лице и размера на заявените получени средства ”, пишат от ИВСС. За този единствен случай те са алармирали Национална агенция за приходите и Комисията за противопоставяне на корупцията за определяне на действителното имуществено положение на магистрата. За него ще има и спомагателна инспекция съгласно Закона за правосъдната власт.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР