В християнската религия на Възкресение Христово - Великден, се чества

...
В християнската религия на Възкресение Христово - Великден, се чества
Коментари Харесай

Кулинарна обиколка на великденските ястия по света

В християнската вяра на Възкресение Христово - Великден, се празнува възкръсването на Иисус Христос. Подготовката за честването му стартира в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Празнува се 6 дни.

Това е най-старият християнски празник. Празнува се от 2-ри век при християните по целия свят.

Честването на Разпъването и Възкресението на Иисус Христос не на всички места е едно и също, когато приказваме за кулинарни оферти. Навсякъде по света е друго, всеки има своите кулинарни обичаи за Великден, само че през тези дни християните от всички страни наложително стартират подготовката за светлите празници.

У нас, в България, обичайно Великден се отбелязва със зелена салата, тя символизира и идването на пролетта, сварените шарени яйца и обредните хлябове - козунаци, както и печено агнешко бутче.

Но дано забележим какво хапват по света за Великден.

Англия

 Английски великденски кифлички

Традиционни са великденските кифлички с кръстове от горната страна известни са под името Hot Cross Buns. Приготвят се със стафиди. Това е остаряла английска традиция, зародила се по времето на кръстоносците. Великденски специалитет в Южна Африка са също благоуханните сладкиши Hot Cross Buns, само че с кръстчета захар от горната страна. Независимо къде се оферират, те са обичайно британско великденско печиво главно за закуска, само че се оферират и за следобеден чай с ароматни сушени плодове - същинска приятност.

Русия

По традиция се предлага Кулич. Руски сладостен самун, съвсем постоянно със заливка от горната страна, богато декориран, е тип козунак, който е завършен по друго, в сравнение с у нас.

Германия

 Великденски шоколадови зайци

В Германия се търсят великденските яйца из градините и се оферират шоколадови зайчета. Също по този начин е признато да се палят великденски огньове.

Гърция

Празнуването на Великден в Гърция се счита за един тип институция. Всички, от безпаричен до богат, означават почтено този ярък празник. В Гърция Великден се чества постоянно по един и същи метод. През Страстната седмица във всяка черква се отслужват продължителни литургии. В среднощ в събота свещеникът оповестява Христос воскресе, а Воистина воскресе - дават отговор гърците като един. Запалва се огромен огън. Почти всеки грък посещава църквата през святата нощ, облечен в най-новите и хубави облекла, а дамите множеството са в тежки дълги и публични рокли.

В неделя честват всички, наложително се събира цялото семейство, не може да има опрощение и да липсва някой. Предлага се печеното агне, което е наложително и се сервират кукуреци - печени дреболии на пещ.

Италия

 Великденски италиански самун

При италианците великденската софра постоянно е украсена богато с обичайните италиански сладкиши с плодове, ядки, предлага се и сладко вино. В Милано се пече великденската Коломба, присъща за града, поръсена с едра бяла захар и доста бадеми. Този десерт, назовават Colomba Pasquale, е подготвен от най-хубаво брашно, което имат италианците, квас, яйца, масло, захар, и постоянно с глазура и посипан с доста бадеми и постоянно се предлага във формата на гълъб - знак на Светия Дух.

По това великденско време Италия е залята от шоколадови яйца, цялостни с изненади и всички увити в цветни гланцирани хартии.

Интересното е това, че на Великден се предлага по изключение колбас и сладкиш, който прилича нашата баница, само че е с плънка и е прочут под името Торта Рустика (Torta Rustica). Предлага се с вермут.

Бразилия

 Великденски бонбони в Бразилия

Поднасят се дребни бонбони под името Pacoca de Amendoim. Приготвят се от смлени ядки, брашно от маниока и захар.

Франция

Основно се сервира агнешко, само че също сърнешко или свинско месо. Плънката е от черен дроб, бекон и свежи билки. По традиция се подготвя пълнено агне със смляно месо, сварени жълтъци, крутони, зелени подправки, мек бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели. За десерт се предлага лионски сладкиш, който се подготвя с домашно бутертесто с добавка на канела, със сладко. Предлагат се и корсиканските кошнички, цялостни със захарни яйца. В югозападната част на страната обичайно великденско ядене е корона от тесто, а в Прованса може да се насладите на торта от бадеми и захаросан портокал.

Полша

 Великденска Бабка

Основно се сервират студени меса като ордьоври или така наречен фамозен полски бял колбас от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън, майорана, съпроводен от хрян и задушено цвекло. Не може да не се означи известната Полска Бабка - тип козунак, малко по друг от нашия.

Австрия

 Великденски яйца

На Великден всяко австрийско семейство се събира, без значение какъв брой надалеч са разпръснати из света. В взаимозависимост от региона в Австрия се сервира специфичен великденски колбас, назовава се Osterjause, шунка, пролетна салата с репички, картофена салата, бял и черен самун. При австрийците понеделник също е ярък празник, наименуван Ostermontag.

Испания

 Великденски самун Коломба

Испанците означават празника главно с многото шествия и многочислени процесии на разнообразни религиозни ордени. Често участниците са с качулки, с цел да припомнят подиуми от инквизицията. Огромни фигури на Иисус и на светци се разнасят из градове и села. Някои каещи се християни влачат и стоманени вериги.

В Испания се подготвят така наречен Торихас - резени самун се топят в примес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед - луксозни пържени филийки. Също по този начин се подготвят и специфични фигури от шоколад - шоколадови статуи известни като Ла Мона.

Австралия

 Великденски билби в Австралия

За разлика от Европа, а и на други места из света, австралийците не обичат великденските зайци, не са им обичани, тъй като ги свързват с унищожаването на реколтата им, по тази причина великденското яйце се носи в торбесто животинче, наречено билби. Характерно за животинчето билби е издължена зурла, огромен нос и има огромни уши. Много от производителите на шоколад оферират продуктите си под форма на билби.

Независимо от това кой по какъв начин по света подготвя обичайно ястията за Великден, Възкресение Христово остава един от най-светлите християнски празници, символизиращ възкръсването на природата за нов живот, успеха на пролетта над зимата. В обичаите и в обредите се преплитат и езичеството, и християнството, което дефинира колоритността на всеки един Великден по света.

Вижте още обичайни и обичани на всички великденски сладкиши или пък Агнешко за Великден.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР