В храма са изрисувани първите светски портрети в българската живописБоянската

...
В храма са изрисувани първите светски портрети в българската живописБоянската
Коментари Харесай

Тайната вечеря и Боянската църква

В храма са изрисувани първите всемирски портрети в българската живопис
Боянската черква е издигната през десети век и е измежду най-старите непокътнати православни храмове и измежду най-съвършените монументи на източноевропейското средновековно изкуство.

Намира се в полите на Витоша, измежду големите дървета на потопен в зеленина двор.Тя е един от знаците на София и в Филиал е на Историческия музей.
-->
Първоначално е издигната дребна постройка, с даренията на севастократор Калоян и брачната половинка му Десислава е пристроено второ крило на църквата. Трето крило е издигнато с даренията на локалните поданици в края на XIX в.

Световната й популярност е поради на Боянския занаятчия. Изобразени са 89 подиуми и композиции с 240 облици на светци, ангели и царски портрети. Стенописите в църквата са от разнообразни интервали, рисувани са един върху различен.

Там се намира и считаното за най-старо у нас изображение на Небесния настойник на България на Св. Петка (Параскева) Търновска и на владетелите на Второто българско царство цар Константин-Асен и кралица Ирина.

Една от най-забележителните стенописи е Тя е рисувана с близо 2 и половина века преди фреската на Леонардо да Винчи под същото име. Боянската фреска апостолите са 12, само че един от тях е " прикрит " и мъчно може да бъде видян - това е предателят Юда, който единствен няма ореол над главата.

Според историци Боянският занаятчия е българинът от село Субоноша, Сярско, работил със своите помощници - зографа Димитрий и един незнаен иконописец.

Църквата е през последните два века, защото стенописите са били изумени от соли и замърсявания.

В днешния тип е от времето на когато е била избавена от втората му брачна половинка - българската кралица Елеонора. Местните желали да построят по-голяма, само че тя ги спряла.

Цар Фердинанд е аранжирал парка към църквата, засаждайки емблематичните за двора северноамерикански секвои и други редки растения. е заровена до църквата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР