В храма на Троянския манастир "Успение Богородично" започна архиерейска заупокойна

...
В храма на Троянския манастир "Успение Богородично" започна архиерейска заупокойна
Коментари Харесай

В Троянския манастир започнаха заупокойните богослужения в памет на патриарх Максим

В храма на Троянския манастир "Успение Богородично " стартира архиерейска заупокойна Света литургия за седем години от кончината на българския патриарх Максим. Тя се отслужва от митрополити и се води от Ловчанския митрополит Гавриил. В храма бе посрещнат и Негово светейшество българският патриарх Неофит. Той ще взе участие и в панихидата за дядо Максим, която ще бъде отслужена след литургията.

"Ще го помним и в молитва, и в многото мемоари, които имаме с него. Той беше същински духовник, същински архиерей, същински молитвеник, за което ние му благодарим. Много пъти ще следваме неговия образец ", сподели дядо Неофит за своя предходник.
Според игумена на Троянския манастир - Велички свещеник Сионий, за дядо Максим в никакъв случай не би трябвало да забравяме, че беше един героичен чиновник в светата черква, себеотрицателен, изпълнен с оптимизъм, с апостолска ревнивост и с огромно великодушие. "Не би трябвало да забравяме неговия безупречен образец, който даваше на младите духовници и ги поддържаше във всичко и по какъв начин отечески се грижеше за богатството на църквата и на всеки един, който беше решил да се посвети на свещеното служение на светия олтар ", сподели още дядо Сионий.

Негово светейшество българският патриарх Максим се показа пред Бога на 6 ноември 2012 година, откакто води Българската православна черква повече от четиридесет години. Той бе заровен в църквата на Троянската света обител, зад чудотворната икона на Света Богородица Троеручица.

Именно от Троянския манастир е почнал монашеският път на дядо Максим, който е роден в село Орешак.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР