В хода на полета беше поставен и още един рекорд.

...
В хода на полета беше поставен и още един рекорд.
Коментари Харесай

УСПЕХ и РЕКОРД: Ракета Фалкън 9 излетя, нейната степен се върна на Земята за девети пореден път!

В хода на полета беше подложен и още един връх. И двете половини от обтекателя за днешния старт са били употребявани в края на януари при изстрелването на задачата “Транспортър 1 ”, което значи, че е лишило единствено 49 дни за преработването им и подготвянето им за нов старт.

Около час след излитането комплексът от 60 спътника “Старлинк ” беше позициониран в неговата целева орбита. 

Разбира се, през днешния ден галактическите анализатори са най-много фокусирани върху рекордния девети полет на първата степен и нейното, още веднъж рекордно, девето завръщане. Защо това има значение? Илон Мъск безспорно докара до гражданска война в ракетно-космическия бранш. Неговите достижения са безспорни, само че всеки, който съумява, си печели и врагове. Критиците към бизнесмена не са единствено така наречен “русофили ” – доста от тях употребяват обосновка, раздухвана от години от остарелия аерокосмически бранш. Например представителството на Роскосмос и това на Арианаспейс неведнъж намекваха, че повода за бързото позициониране на Мъск на пазара се дължи не толкоз на напредъка в ракетните технологии, колкото на дъмпинг – страната изкупува стартове на “Фалкън 9 ” на повишени цени, с цел да може да се снижи цената на комерсиалните полети.

Що се касае до възвръщаемостта, най-често се цитира Тори Бруно, началник на Юнайтед Лонч Алайънс (обединението сред Локхийд Мартин и Боинг). Той твърди, че една ракета от флотилията би трябвало да лети приблизително по 10 пъти, с цел да може компанията да излезе на облага. 

Сега обаче, откакто СпейсЕкс разполага с ракета, летяла и върнала се сполучливо след девет следващи задачи, Илон Мъск е на прага на заветния десети старт. Аргументацията на скептиците и на остарелия аерокосмически бранш е към този момент доста слаба и оттук нататък всяко такова държание ще добива от ден на ден образа на баснята за киселото грозде. 

Несправедливо е и отношението към стартовете на “Старшип ” – идващото потомство ракети и галактически кораби на СпейсЕкс. Те към момента са нова, нетествана, нестабилна технология, която занапред е в стадий на изпитване. Въпреки всичко стабилизацията и безспорните достижения и в тази област са налице. В началото на предходната година прототипите се пръскаха още при пълненето им с гориво, от края на 2020 година към този момент летят, а при започване на март т.г. “Старшип SN10 ” реализира и меко кацане. Въпреки всичко критиците се вторачват не в друго – а точно в детонациите на “Старшип ”, а тактиката им е да мълчат за продължаващите триумфи и върхове на “Фалкън 9 ”. 

А напредъкът при “Фалкън 9 ” е безусловно замайващ. СпейсЕкс реализира първото кацане на степен в края на 2015 година. В началото на 2017 година беше извършен първият старт с рециклирана първа степен, като времето за профилактика и ремонт на степента тогава беше към една календарна година. Днес, четири години по-късно, хората сякаш привикнаха да одобряват повторните полети за даденост. Само че преработването на една степен към този момент лишава сред 27 и 54 дни. 

И до момента в който тази наклонност продължава, доста галактически запалянковци се питаме – докога скептиците ще си затварят очите пред безспорните обстоятелства? Светът се е трансформирал. Какво реализираха другите, до момента в който СпейсЕкс напредваше? Например, руснаците едно десетилетие превозваха астронавтите на Съединени американски щати до МКС. За тази услуга бяха усвоени милиони долари. Защо не направиха през това време нещо коренно ново? 

На 20-ти март Русия ще означи 60-годишнината от полета на Гагарин с … пребоядисана ракета “Союз ”. От 55 години дори боята на носителя е една и съща. Това ли е единствената оригиналност, която ще ни бъде показана?! 

Но да се върнем на СпейсЕкс. Президентката на компанията Гуин Шотуел обича да цитира великия научно-фантастичен публицист Артър Кларк. Той е описал съвършено трите етапа на реакция към революционните хрумвания. Първата е “това е изцяло невероятно ”. “Ние слушахме това в продължение на 15 години ”, твърди Шотуел. Следващата стъпка съгласно Кларк е “Възможно е, само че не си коства да го вършим ”. “Все още го чуваме понякога ”, споделя тя.

Лека-полека обаче ще се чува от ден на ден и следното, което е последният стадий от приемствеността към революционните хрумвания: “Казах ви, че това още през цялото време е добра концепция ”. 

Крайно време е. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР