В хода на енергийния преход, продажбите на термопомпи в световен

...
В хода на енергийния преход, продажбите на термопомпи в световен
Коментари Харесай

На фона на война и опасения за криза, Европа отчете 40% ръст в продажбите на термопомпи - рекорд в света


В хода на енергийния преход, продажбите на термопомпи в международен мащаб са нарастнали с 11% през 2022 година, съгласно разбор на Международната организация по енергетика МАЕ. Това е втора година на двуцифрен растеж.

В международен мащаб термопомпите покриват към 10% от потребностите за отопление на постройките. Това значи се употребяват от към 100 милиона семейства, или всеки десети дом се обслужва от термопомпи. Много повече семейства обаче употребяват термопомпи единствено през зимата или като спомагателен източник на отопление в райони, където те се употребяват главно за изстудяване на здания.

През 2022-ра година продажбите на термопомпите в Европа означиха растеж с близо 40%. Продажбите на някои модели, съвместими с типичните радиатори и системи за подово отопление, скочиха с съвсем 50%. В Съединените щати покупките на термопомпи надвишиха тези на газови пещи. В Китай, най-големият пазар на термопомпи в света, продажбите остават без смяна, на фона на общото закъснение на стопанската система.

За да сa в сходство с всички съществуващи национални енергийни и климатични задължения в международен мащаб, термопомпите ще би трябвало да задоволят близо 20% от световните потребности от отопление на постройките до 2030 г. Светът е напът да доближи това равнище, в случай че новите съоръжения продължат да порастват с сходна скорост в международен мащаб, с темпото от последните две години. Продажбите обаче би трябвало да нарастват с над 15% всяка година през това десетилетие, в случай че светът желае да реализира нулеви чисти излъчвания до 2050 година

В Европа през 2022 година са продадени близо 3 милиона термопомпи. Войната способства за взрив в тази посока, тъй като цените на природния газ и електрическата енергия се покачиха. Това насърчи потребителите да преминат към термопомпи, които са доста по-ефективни от стандартните технологии за отопление.

Повечето страни от Европейски Съюз дават финансови тласъци за ускореното внедряване на термопомпи. Някои пазари като Полша и Чехия удвоиха тласъците предходната година, само че въпреки всичко страни като Италия, Франция и Германия не престават да дават отговор за съвсем половината от всички продажби в Европа. В скандинавските страни, където термопомпите са от дълго време открито решение за отопление, са продадени съвсем пет пъти повече бройки на домакинство, в сравнение с в останалата част на Европа.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР