В ход е делото по същество срещу руския опозиционер Иля

...
В ход е делото по същество срещу руския опозиционер Иля
Коментари Харесай

Тръгна делото срещу един от последните руски опозиционери, останали в Русия

В ход е делото всъщност против съветския опозиционер Иля Яшин. Обвинението му е за разпространяване на " подправени вести " за съветската войска. Престъпление, добавено в наказателния кодекс на Русия, след началото на войната в Украйна. Ако бъде приет за отговорен, Яшин може да получи до 10 години затвор.

Вече са минали няколко правосъдни съвещания, на които беше отхвърлено предлагането на отбраната на опозиционера делото да бъде прекъснато, а публикацията по, която са обвиняванията му, да бъде дадена на Конституционния съд, който да реши дали тя подхожда на главния закон в Русия. Според Яшин делото против него е " изфабрикувано " и политически стимулирано.

Кой е Иля Яшин и за какво процесът против него е знаков?

Иля Яшин беше арестуван през юни. Първоначалното беше упрекнат в непокорство и засегнатост на чиновници на реда. От началото на съветската инвазия в Украйна през февруари, до арестуването му, е глобяван 4 пъти за дискредитиране на съветските военни и за откровените му антивоенни апели и опълчване на съветската политика в Украйна. Роден е през 1983 година в Москва.

Възпитаник е на Международния самостоятелен еколого-политически университет, като тематика на дипломната му работа е " Технология на организацията на митингите в Съвременна Русия ". Продължава образованието си като докторант по приложна политология.

Проявява интерес към политиката от студентските си години - бил е част от опозиционните партии " Яблоко ", " Оборона ", " Солидарность ", Парнас - За Русия - без корупция и произвол. През 2012 година става член на Координационния съвет на обединената съветска съпротива. Година по-късно обаче отбелязва липса на дълготрайна тактика и неуспех на идеологическите хрумвания на опозицията.

През 2017 година е определен за народен представител в Московската дума. Отговаря за наборната комисия и съвсем незабавно влиза в спор с висшестоящото управление. На процедура стартира да прави правозащитна работа, като образова и коментира правата на подлежащите на военна работа и опциите за гражданска работа. Изявява предпочитание да се кандидатира за кмет на съветската столица, само че тази самодейност не е сполучлива.

Занимава се с публицистична и журналистическа активност. На 22 юли 2022 година е разгласен за " задграничен сътрудник ".
Казва, че не съжалява, че не отпътувал за чужбина и че няма да се откаже да подлага на критика и да показва противоречие с войната, която Русия води с Украйна. " Един ден ще изляза от пандиза. Но ще съм запазил достолепието си ", написа Яшин в едно от последните си изявленията.

Иля Яшин е последният от откровените критици на Кремъл, който остава в Русия. Другите са или премахнати, или в пандиза, или в заточение. Но политикът-опозиционер е оптимист - това че броят на политическите пандизчии в Русия се усилва, значи, че властта на президента Путин понижава и той прибягва до това, което умее най-добре - репресиите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР