В Хелзинки се проведоха политически консултации между Министерствата на Република

...
В Хелзинки се проведоха политически консултации между Министерствата на Република
Коментари Харесай

Политически консултации между България и Финландия на ниво генерален директор

В Хелзинки се организираха политически съвещания сред Министерствата на Република България и Република Финландия на равнище генерални шефове по политически въпроси и генерални шефове по европейски въпроси.

От българска страна консултациите бяха водени от госпожа Мая Добрева, политически шеф, и госпожа Славена Гергова, общоприет шеф по европейски въпроси. От страна на финландските домакини консултациите организираха госпожа Пирита Асунмаа, политически шеф, и господин Оли Кантанен, общоприет шеф по европейски въпроси.

В хода на полемиката бе маркирано положителното двустранно съдействие и бе доказано желанието за активизиране на политическия разговор. Осъществена бе обмяна на позиции по необятен набор тематики от съвместен интерес: европейската сигурност в изискванията на съветската военна експанзия в Украйна, енергийната рецесия, Западни Балкани, разширението на Европейския съюз, което следва да се базира на правилото на лични заслуги, и районното съдействие. 

Акцент бе подложен върху опциите за оказване на ефикасна поддръжка на страните от Западните Балкани в подтекста на войната, компликациите пред действие на районното съдействие в Черноморския район и на Балканите и в районите на Балтийско море и Арктика. Подчертана бе взаимната поддръжка по тематики от национално значение, като Финландия препотвърди поддръжката си за присъединението на България към Шенгенското пространство през актуалната година, за което са изпълнени всички критерии. Изразезна бе признателност за бързото одобрение от българска страна на протокола за участие на Финландия в НАТО.

В рамките на визитата българската делегация посети и Центъра за рационализиране за хибридни закани (Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats). Посещението бе изключително потребно в подтекста на актуалната геополитическа конюнктура. Българската делегация бе осведомена с положителните финландски практики за справяне с хибридни закани и със стъпките за възможното бъдещо присъединение на България като страна-участник към страните-партньори в Центъра за хибридни закани.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР