В Хатай, в южната част на Турция, все още не

...
В Хатай, в южната част на Турция, все още не
Коментари Харесай

Азбестът в Турция: отровата се носи из въздуха

В Хатай, в южната част на Турция, към момента не са завършили със събарянето на сградите, които пострадаха тежко при земетресението от 6 февруари 2023, взело десетки хиляди жертви. Покрай тях се разхождат деца, които търсят място за игра. Някои от малчуганите играят посред руините. Но там вероятно вдишват и тихия убиец - азбеста.

Токсичният материал, употребен в строителството, основава проблеми освен за хората в близост, а и за растенията и почвите в този толкоз важен за страната аграрни район. Хатай се намира в най-плодородната част на Турция и огромна част от производството се изнася в цялата страна. Азбестът евентуално ще докара до сериозна здравна рецесия. 

Експерт от Турската камара на инженерите по околната среда е събрал проби от Хатай, които бяха анализирани от интернационална лаборатория по поръчка на Дойче Веле. Изследването демонстрира, че в тях се съдържа азбест, макар че управляващите отхвърлят. Здравни специалисти потвърдиха пред Дъждовни води, че това слага в заплаха от онкологични болести на белите дробове и ларинкса всички, които живеят в района - в това число хиляди деца. " В идващите години десетки хиляди младежи може да загинат от такива заболявания ", разяснява лекарят Йозкан Каан Карадаг.

Опасността се пренебрегва

Азбестът в миналото се смяташе за чудодеен материал, подобаващ за най-различни приложения. Днес обаче Световната здравна организация (СЗО) го дефинира като " сигурен канцероген ". В Турция в доста здания към момента има следи от азбест. Продажбата му там е неразрешена едвам през 2010 година. Сега този токсичен материал, който се съдържа в покривите, стените и изолациите на жилищата и къщите, се разнася из въздуха при тяхното срутване. 

Хатай: екскаватор събаря потърпевшите от земетресението сградиСнимка: Serdar Vardar/DW

Местни организации като Съюза на камарите на турските инженери и архитекти споделят, че предизвестията им за рисковете за здравето, произтичащи от азбеста, остават нечути. В отговор някогашният заместник-министър на околната среда, урбанизацията и климатичните промени в Турция Мехмет Емин Бирпънар разгласи през юни 2023, че азбест във въздуха няма. 

Хората към този момент се разболяват поради праха

Споменатите нагоре в този текст разбори, направени по поръчка ДВ обаче, демонстрират напълно друга картина. 45 проби, взети в шест разнообразни квартала на Хатай, опонират на формалните уверения, че заплаха няма. Азбест е открит в праха, събран от покривите на палатките, в които живеят хората, изгубили домовете си по време на земетресението. Има го и по листата на растенията, плодовете, в почвата и в руините по улиците.

Раковите болести, провокирани от поемане на азбест, могат да се развиват в продължение на десетилетия. Въпреки това голямото количество прахуляк в тези райони към този момент вреди на здравето на хората, считат специалисти. 

15-годишната Лимар Юнусолу и фамилията ѝ са сирийски бежанци в Турция. След земетресението им се наложило да заживеят в палатки. Братът на Лимар в този момент боледува. " Разболя се поради праха. Водихме го в болничното заведение, там му дадоха О2. Но щом се върнем тук, прахът отново го разболява. Понякога спи по цяла седмица ", споделя момичето. 

Един търговец ни споделя, че и неговото семейство се е разболяло от праха във въздуха. Близо до магазина му има разрушена постройка и доста боклуци - от електроники до изолационни материали, за които е известно, че съдържат азбест. " Носовете и гърлата ни са цялостни с прахуляк. Къщите, палатките, дворовете, колите ни - цялостни с прахуляк. Затова и ние, и децата ни, и майките и бащите ни са заболели ", споделя той и демонстрира червени петна, които са се появили по кожата му.

" Те даже не покриха каросериите на камионите "

През април адвокатската гилдия на Хатай и природозащитни организации започнаха дело с искане да се прекратят дейностите по срутване на потърпевшите от земетресението постройки в града. Делото е висящо към този момент пет месеца. Еджевит Алкан е един от юристите по случая. Той също се е разболял. 

Алкан споделя пред екипа на ДВ в Хатай, че една от площадките за строителни боклуци се намира до локална гимназия. Други - до спонтанния град от фургони, където живеят потърпевши от земетресението. До един напоителен канал за аграрни земи също се складират строителни боклуци от разрушените здания. 

Безкрайно доста строителни боклуци след земетресението в ТурцияСнимка: Serdar Vardar/DW

Инженерът по околната среда Утку Фират споделя, че азбестът е трябвало да бъде отстранен от постройките преди те да бъдат разрушени. Тогава вредите са щели да бъдат по-малки. " А те освен че не направиха това, само че и не престават да не покриват каросериите на камионите, с които придвижват отпадъците. Дори единствено това щеше да помогне най-малко малко ", казва Фират.

Все още могат да се подхващат някакви ограничения, с цел да се обезпечи сигурността на хората като Лимар Юнусолу и брат ѝ. " Трябва да се раздадат маски на жителите и служащите в района и да се изясни, че би трябвало да ги носят ", изяснява Фират. И още: " Жилищните райони, които са изложени в най-голяма степен на рисковия прахуляк би трябвало да бъдат преселени ".

Най-добрият метод за разрешаване на казуса обаче е да бъде прието, че той съществува и смъртоносният материал безвредно да се отстранява.

***
Вижте и това видео от нашия списък:

Сателитни фотоси: вижте Турция преди и след злополуката

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР