В Хърватия се провеждат парламентарни избори с двама основни кандидати

...
В Хърватия се провеждат парламентарни избори с двама основни кандидати
Коментари Харесай

АФП: Андрей Пленкович и Зоран Миланович влизат в битка за премиерския пост в Хърватия

В Хърватия се организират парламентарни избори с двама съществени претенденти за ръководители на държавното управление, които от години преобладават на политическата сцена в балканската страна.


Премиерът Андрей Пленкович, реакционер, ще се изправи против популисткия ляв президент Зоран Миланович. И двамата противници се пробват да примамят гласоподавателите с обещания за разцвет, защото Хърватия се бори с широкоразпространената корупция, хроничния дефицит на работна ръка, инфлацията и противозаконната миграция.

Андрей Пленкович

Пленкович е най-дългогодишният министър-председател на Хърватия и се стреми към трети мандат. Той стана министър председател през 2016 година, месеци откакто стана водач на Хърватския либерален съюз (ХДС), който беше мощно очернен от скандал, принудил предшественика на Пленкович да подаде оставка.

Известен с умерения си звук и умеенето си да се пребори с обвиняванията в корупция, отправени към ХДС, Пленкович търсеше по-центристки път за националистическата партия, която господства в политиката на балканската страна от независимостта ѝ насам.

Този път акцията му акцентира достиженията му, свързани с присъединението на Хърватия към безвизовата Шенгенска зона и прекосяването към еврото.

Опонентите обаче се пробват да бележит случаи на корупция, свързани с ХДС. Няколко министри от партията се отдръпнаха на фона на обвинявания в корупция. Един настоящ министър беше задържан.

Седмици преди изборите назначението на почитан арбитър за основен прокурор на Хърватия изкара хората на улицата поради нови обвинявания в корупция.

54-годишният Пленкович е роден в Загреб, приключва право и стартира дипломатическа кариера в Министерството на външните работи, като е командирован в Брюксел и Париж.

След завръщането си вкъщи Пленкович следи пътя на Хърватия към европейската интеграция, преди да стане народен представител от ХДС. Той става евродепутат през 2013 година, когато Хърватия се причислява към Европейски Съюз.

" Реших да бъда обществено зает и да направя Хърватия по-добра, да допринеса за всичко, което прави обществото и стопанската система ни по-силни ", написа той в неотдавнашна обява в обществените мрежи.

Зоран Миланович

Интелигентен и целенасочен, само че също по този начин постоянно считан за експлозивен и нахален, Миланович се кандидатира за повторно за министър-председател, като заемаше този пост от 2011 до 2016 година През последните години той възприе по-популистка изразителност и флиртува с десницата.

Той е подложен на критика, че употребява нецензурни изрази в речите и интервютата си и постоянно насочва нападки против противници, чиновници на Европейски Съюз и критици.

" Характерът ми не е елементарен, само че няма да мълча ", написа той в скорошен пост във Фейсбук и даде обещание да " образува държавно управление на националното избавление ".

Роден в Загреб през 1966 година, Миланович е считан за един от най-хубавите студенти по право на своето потомство и е разпален боксьор-аматьор.

Работи в Министерството на външните работи по време на войната за самостоятелност на Хърватия през 90-те години на предишния век, а по-късно в продължение на три години работи в задачите на страната в Европейски Съюз и НАТО в Брюксел.

През 1999 година се причислява към Социалдемократическата партия (СДП), някогашната комунистическа партия, която се обръща към прогресивните, образовани и градски гласоподаватели. Женен е и има двама сина. Избран е за водач на партията през 2007 година

Миланович, чийто петгодишен мандат като президент изтича през януари, изненада мнозина, като разгласи, че ще се включи в тазгодишното съревнование като претендент на Социалдемократическата партия (СДП).

Най-високопоставеният съд на Хърватия се произнесе против присъединяване му във вота, до момента в който той към момента е президент. Той обаче подцени решението и стартира де факто акция в цялата страна.

Когато стана министър-председател през 2011 година на 45-годишна възраст, водачът на СДП беше възприеман като обещаващ млад политик, свободен от корупцията, която тормози конкурентната ХДС.

Но неговото държавно управление не съумя да реализира по този начин нужните промени, като затвърди необятно публикуваното застъпничество и неприятните стопански трендове.

След като СДП загуби вота през 2015 година, Миланович се отдръпна от поста си отпред на партията, отдръпна се от политиката и работи като съветник. Той се завърна в политиката през 2019 година като претендент на СДП за президентския пост.

Описвайки себе си като човек с " ляво сърце и консервативна глава ", той завоюва изборите, провеждайки акция под лозунга: " президентът с темперамент "./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР