В Харков за месец и половина са задържани 400 сътрудници

...
В Харков за месец и половина са задържани 400 сътрудници
Коментари Харесай

В Харков за месец и половина са задържани 400 сътрудници на Русия

В Харков за месец и половина са арестувани 400 сътрудници на Русия, заяви " Meduza.io ".

След съветската инвазия Наказателният кодекс на Украйна вкарва отговорност за колаборационизма. Отричането на експанзията против Украйна, съдействието с агресора или основаните от него „ органи “, както и разпространяването на съветска агитация се санкционират с до 15 години затвор и даже пожизнен затвор, в случай че такова съдействие докара до съществени последствия.

Правозащитниците показват, че законите на Украйна разрешават задържане до 30 дни без правосъдно решение и през цялото това време на арестуваните може да не се позволяват юристи и да не осведомят околните си за местонахождението им.

„ Хората просто изчезват и е невероятно да се свържете с тях в продължение на 30 дни “, сподели за АП Владимир Яворски от организацията за правата на индивида Hromadyansky Freedom Center.

В някои случаи задържанията по съмнение в колаборационизъм могат да се преглеждат като офанзива против свободата на мнението, отбелязва организацията и украинските управляващи схващат това, както и обстоятелството, че съветската агитация може да пояснява битката против колаборационистите като „ гонене на съветски високоговорители.” Но във военно време, показват те, свободата на словото е единствено един от многото правила, които би трябвало да се вземат поради.

„ Дебатът за салдото сред националната сигурност и свободата на словото е безконечен “, сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба пред АП.

За месец и половина от закона за наказателното наказване за колаборационизъм единствено в Харковска област бяха арестувани към 400 души по съмнение в съдействие с Русия и отказване на експанзия.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР