В град Улм в Кралство Вюртемберг, част от Германската империя,

...
В град Улм в Кралство Вюртемберг, част от Германската империя,
Коментари Харесай

14 март 1879 г. - Ражда се Алберт Айнщайн

В град Улм в Кралство Вюртемберг, част от Германската империя, се ражда Алберт Айнщайн – един от най-влиятелните и известни учени и интелектуалци за всички времена. Неговото лице е едно от най-разпознаваните във всички елементи на земното кълбо, а постоянно е определян и като бащата на актуалната физика.

Името на Айнщайн се свързва с известното уравнение за равностойност на маса и сила. През 1921 година получава Нобелова премия за приноса си към теоретичната физика и изключително за откриването на закона за фотоелектричния резултат.

В самото начало на своята научна кариера Алберт Айнщайн схваща, че при тогавашните възгледи за физиката класическата механика не може да се съвмести със законите за електромагнитните полета, което го насочва към създаването на неговата специфична доктрина на относителността. Той схваща също, че правилото на относителността може да бъде прибавен и към гравитационните полета и през 1916 година формулира и общата доктрина на относителността. Айнщайн продължава работата си в региона на статистическата и квантовата доктрина, създавайки свое пояснение на теорията на обикновените частици и придвижването на молекулите. Той изследва и топлинните свойства на светлината, с което слага основите на фотонната доктрина за светлината. През 1917 година той употребява общата доктрина на относителността за основаването на повсеместен модел на структурата на Вселената, с което слага началото на релативистичната космология.

Айнщайн разгласява повече от 300 научни труда и над 150 други работи и получава почетни докторски степени от голям брой европейски и американски университети. Той написа и разяснява необятно върху голям брой метафизичен и политически въпроси, като социализма и интернационалните връзки. Неговата изключителна просветеност и автентичност вършат думата „ Айнщайн “ синоним на талант.

Алберт Айнщайн се афишира изрично срещу войната, а по-късно и срещу производството и използването на нуклеарни оръжия. В същото време в навечерието на Втората международна война той персонално предизвестява американския президент Франклин Делано Рузвелт за заплахата Германия да създаде нуклеарно оръжие, което подтиква бързото развиване на американската нуклеарна стратегия. Айнщайн е и един от основателите за основаване на страната Израел.

През 1999 година американското списание Тайм го прогласява за Личност на столетието, а допитване до най-известните модерни физици го дефинира като най-великия физик на всички времена. В чест на стогодишнината от неговите популярни публикации 2005 година е оповестена за Световна година на физиката. На името на Айнщайн са наречени единицата айнщайн, употребена във фотохимията, химичният детайл айнщайний, метеоритът 2001 Айнщайн, лунният кратер./ Obekti.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте забрави
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР